Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

19 Mayıs 2024 Pazar

Cemaziyelevvelini de bilmek !

Osmanlı'da bir postacı ve temsili posta çuvalı

Vaktiyle bir kasabadaki posta işletmesinde bir posta memuru varmış; adamcağız, o zamanın usulünce bir ayda gelip dağıtımı yapılacak olan mektup ve benzeri evrakları üzerle­rinde arabi ayların isminin yazılı olduğu bir torbaya doldurur, bu postaları binek hayvanı ile veya yaya olarak mahalle ve köylere dağıtıma çıkar, adrese teslim edermiş

Bir gün, postahâne müdürü hamama gitmiş;  postahânede çalışan postacıyı hamama girmeye hazırlanıyorken görmüş,  postacı soyunuyor... Birde ne görsün, üstünü başını çıkaran postacının iç çamaşırının üzerinde gayet iri bir hat ile ‘cemayizelevvel’ yazılı değil mi ! 

Meğer postacı posta torbalarını usulca aşırıp iç çamaşırı içlik yapar giyermiş...

....

Üzerinden çok zaman geçmez postacının şansı yaver gider(!), baht yıldızı  parlayıverir(!) bü­yük mevkilere çıkar, çokça para ve itibar kazanır...artık kibir ve azame­tinden yanına yanaşılamaz olur. 

Vazifesinde mıhlanıp ka­lan posta müdürü postacının bu haline şaşar, bildiği cemaziyyelevvele dair sırrını da etrafa söylemekten o saatten sonra kor­kar, fakat içinde saklamaya da razı olamaz...eski postacısı, burnu Kafdağı’nda, kabara kabara yanından geçip gi­derken, müdür başını iki yana sallar ve sonunda dayanamaz ve arkasından şöyle seslenir:

”Ben senin cemaziyelevvelini de bilirim!”

Bugünkü dünyada hiç kimse posta torbasından mamul içlik giydiğini uzun süre saklayamaz...

Etrafta adam zannedilip itibar edilen “cemaziyelevvel"ini kimsenin bilmediğini zanneden çapsızlar var ya...onların çapını bilen birileri de vardır mutlaka...

Okur yazar olup gözünü dört açan çuvaldaki cemaziyyelevvel yazısını okur...sorumluluk mevkiindeyse hesabını sorar, sormalı !

Cemaziyelevvelin ardı  cemaziyelahir, o vakit gelince içlik giyenlerin ve dahi görüp gereğini yapmayanların ahir ve akibetini biz de merak ediyoruz !