Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Haziran 2024 Perşembe

Müzmin alacaklılar, "cool"lar !


Cenâb-ı Hak şöyle buyurur:

“Kibirlenip de insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.” (Lokman sûresi, 18)

Hz.Peygamber şöyle buyurmuştur:

“Mütekebbirler/kibirli kimseler, kıyâmet gününde insan sûretinde küçük ve kırmızı karıncalar kadar haşrolunacaklardır. Zillet her taraflarından onları saracaktır. Cehennemdeki “Bûles” adı verilen bir zindana sürükleneceklerdir. Onları ateşlerin ateşi kuşatacak ve Cehennem ehlinin Tînetü’l-habâl denilen kan, irin ve pisliklerinden içirileceklerdir."
Egosu tavan yapmış burnu havada narsist kişilikler aslında her türlü değer üzerinden asalakça yaşamaya çalışan, kendi çıkarı içün başkalarını kullanan kibir kumkumalarıdır...kendilerinin çok özel, mükemmel, eşi ve benzeri bulunmaz olduğuna ve bunun ise ancak özel ya da üstün diğer kişilerce ya da kurumlarca anlaşılabileceğine, ancak onlarla ilişki kurması gerektiğine inanır, gereğini yapar ve bunları duyurarak diğerleri tarafından beğenilmek isterler. Çünkü şahsının bunu hak ettiği duygusu içindedirler.
Narsistler ile ilgili bazı özellikleri bilmek, insanları tanımak açısından önemli;

"...anlamak gerek: Sarsılmaz görünen özgüvenin ardındaki ruhsal çelimsizliği, karizmanın ardındaki hamlığı, böbürlenmenin ardındaki utancı, yalanların ve manipülasyonun ardındaki korkuyu, değersizleştirmelerin ardındaki değersizlik inancını, yetersiz hissettirmelerin ardındaki yetersizlik algısını, sürekli sızlanan mağdurun ardındaki faili, aşırı özverinin ardındaki hıncı, kendini adamanın ardındaki asalaklığı, sahte tevazunun ardındaki kibri, kendine acımanın ardındaki büyüklenmeyi, küskünlüğün ardındaki hasedi, kalabalık sosyal çevrenin ardındaki içsel boşluğu, kendini sevme söylemlerinin ardındaki kendilik nefretini, havalı (cool) duruşların ardındaki empati yoksunluğunu, soğukkanlılığın ardındaki anksiyeteyi, ilgi ve sahiplenmenin ardındaki kontrol ve iktidar çabasını, olgun duruşların ardındaki çiğliği, eğlenceli görünümün ardındaki iç sıkıntısını, keyif alışların ardındaki huzursuz arayışı, yarattığı ruh ikizi illüzyonunun ardındaki geçici kılık ve hatta şekil değiştirme kıvraklığını, etkileyici centilmenin ardındaki sadisti, cömert kahramanın ardındaki ruh ve beden cimrisini, sımsıkı saran kucaklamanın ardındaki sarsıcı kopukluğu, ne yaptığını bilen ağırbaşlı yetişkin görünümünün ardındaki sabırsız, güvensiz, travma mağduru çocuğu görmeden, bilmeden anlamadan narsist bireye karşı kendini korumak mümkün değildir. Çünkü narsisizmin dinamiklerini kavramadan narsist bireyle mücadele etmeye çalışmak, yel değirmenleriyle savaşan Don Kişot gibi, bir illüzyona kılıç çekmeye benzer. Bir narsistle yaşamak, orada olmayanla yaşamaktır. Orada olmayana karşı korunamayız. Orada zannettiğimiz aslında nerededir? Önce bunu görmek, anlamak 
lazım."..."büyüklenmeci narsist hayata karşi alacaklı pozisyon almıştır, sürekli tahsilat peşinde koşar, risk almayı ve rekabeti sever, tanınmak, şöhret kazanmak için ugrasir."...."Narsisistik yakıt ikmali; başkalarının vereceği aşırı ilgi, övgü, hayranlık ya da (bunlar olamıyorsa) korku, itaat ve hizmete ihtiyaç duyma, talep etme ve almak için yoğun çaba gösterme halidir. Narsist birey, ötekilerin duygu, tercih ve beklentilerini hiçe sayarak sahne şovunu sergiler ve onlardan sahte benliğini alkışlayarak onaylamalarını, zayıf egosunda anbean oluşmakta olan çatlakları, yarıkları beğeni ve hayranlıklarıyla sıvamalarını bekler."..."Hak etme yanılsamasının fahiş bedeli ebedi tatminsizlik ve huzursuzluktur. Çünkü bu yanılsama narsist bireyi “alacaklı” rolüne iter. Müzmin alacaklıdır narsist. Hayat borçludur ona: Servet, başarı, şöhret, zekâ, güzellik, bitmeyen gençlik, aşk, iktidar ve ayrıcalıklar borçludur. Bu durumda ihtiyaçları hasbelkader karşılansa bile narsist birey doğayla ve kendi gerçekliğiyle uyumlu olmayan beklenti ve hayallerin peşinde olduğu için bunun farkında ve doyumunda olamaz."(1)

"İyi bir lider, ekip üyeleri ve arkadaşlarıyla bir araya gelip rakip ekip ve kuruluşların önüne geçmeleri için onlara yardımcı olmaya çabalarken, narsist bir lider kendi ekibinde öne geçer. Böyle bir lider, en iyi ihtimalle yalnız bir kurt ve en kötü ihtimalle de bir asalak olur."(2)

Denk gelirseniz bu tevazu ile kılıflı narsist ve "cool" asalakları tanırsınız mutlaka !

Ve netice-i kelâm:
A. Avni Konuk der ki,
"İlimsiz mârifet muhal ve mârifetsiz ilim vebaldir"
___________
(1)Şule Öncü, 2024, Hepimiz Narsistiz, Destek Yayınları.

(2) Why do So Many Incompetent Men Become Leaders ? Harvard Business Review Press. 19 February 2019