Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Nisan 2022 Pazar

Ahlâk-ı Hamîde...Daimi Şükür

Elhamdulillâhi rabbil'alemin
Eşrefoğlu Rûmî der:
"İmdi aziz olan insanda kemâl odur ki nefsini bile, onun ahlâk-ı redîesini göre ve ahlâk-ı hamîde ile huylandıra."
Ahlâk-ı Hamide; Övülen, beğenilen en güzel ahlâk demek olup, onun en mükemmeli, erişilmeyecek derecesi Hz. Muhammed (s.a.v.) 'in ahlâkında ve yaşantısında görülmüştür.

Nitekim Kur'an Kalem sûresi 4.âyette
Hz. Muhammed (s.a.v.) içün:
"Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin." buyurulmaktadır.

Ni'metlere şükrün zirvesini, hamd ü senanın mutlak derecesini de yine O'nun yaşantısından öğreniyoruz...
Toprak deyip geçiyor ya insanoğlu; üstüne basarak yeryüzünü dolaştığımız, tatlı suyu yağışsız mevsimlerde kullanmamız içün karstik yeraltı boşluklarında depolayarak pınarlardan yeryüzüne gönderen, 300.000 çiçekli bitkinin tohumunu çimlendirerek besleyen; madenleri: bakırı demiri, altını gümüşü ve diğerlerini, petrolü, kireci, çimentoyu, daha nicelerini istifademize sunan toprak... Toprak içün hamd etmeli değil mi, insan ?

Toprakta kök salıp onun beslemesiyle büyüyen, meyvesinden, gövdesinden,  gölgesinden istifade ettiğimiz ağaçlar, gıdamızı temin ettiğimiz bitkiler; yumurtasından, etinden, sütünden, yapağısıyla yününden, postundan ve kürkünden faydalandığımız hayvanlar, Allâh’ın canlılara ikrâmı değil mi, bu ni'metlere hamd ü senâ etmeli, şükretmeli değil mi, ey insan…

Toprak ki, 1 cm'si ortalama 300-350 yılda oluşur; %45'i mineraller, % 25'i su, % 5'i organik maddeler ve bunların dışında mikroorganizmalar, hava gibi unsurların bileşimi sonucu meydana gelir.
Ya suya ne demeli;
Dünyada yaklaşık 1.386 milyon kilometre küp su mevcut. Bu miktarın % 96'dan fazlası tuzlu su, % 3 civarındaki ise tatlı su…
Dünyamızdaki toplam suyun, yaklaşık % 1'inin 150'de 1’i kadarı yani 93.100 kilometre küpü, insanlar ile tatlı suya ihtiyaç duyan bütün canlı organizmaların kullandığı su miktarına karşılık gelir, bu ise buharlaşma yolu ile okyanus ve denizlerden atmosfere yükselip bulutlar ile karalara taşınmaktadır. (Bak. Hayat için olmazsa olmaz su...)

Canlılık için olmazsa olmazlardan, hayat bulduğumuz su içün, çok hamd etmelidir insan !
Kur'ân-ı Kerim'de nimetlere şükür ile ilgili bir kaç âyet:

“Ya içtiğiniz suya ne dersiniz?
Siz mi onu buluttan indirdiniz, yoksa indiren Biz miyiz?

Dileseydik onu tuzlu ve acı bir su yapardık. Şükretmeniz gerekmez mi?

Ya yaktığınız ateşe ne dersiniz?
Onun ağacını siz mi inşa ettiniz? Yoksa Biz miyiz inşa eden?

Biz onu bir ibret ve ıssız yerlerde yaşayanlara bir fayda kıldık.

O hâlde, O yüce Rabbinin adını tesbîh et (yücelt).” (Vâkıa sûresi, 68-74)
"Ey insanlar! Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Allah’tan başka size göklerden ve yerden rızık veren bir yaratıcı var mı? O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O hâlde nasıl oluyor da haktan döndürülüyorsunuz ? "(Fatır sûresi, 3)
Yaşamak içün, canlılığı sürdürmek içün muhtaç olunan hava, su, besinler... göz, kulak, el, ayak; akıl, fikir ve idrak; ses, nefes ve kelâm; gece-gündüz, mevsimler, iklim şartları...ve güneş ve ay ve denizler ve rüzgâr ve yer çekimi ve suyun kaldırma kuvveti...ve ve ve... kullandığımız her türden eşya, vasıta hepsi birer ni'met...
Işık kaynağımız, hayat enerjimiz, fotosentezin olmazsa olmazı güneş'in merkezinde gerçekleşen füzyon reaksiyonları sonucunda her bir saniyede, 4 milyar kilogram güneş kütlesi enerjiye dönüşüyor ve bunun çoğu uzaya saçılıyor, ve bu enerji ışık olarak saniyede 300.000km yol alıyor, dünyamıza 8 dakikada ulaşıyor...
Şimdi;
Göz var ışık yoksa, ışık var da göz yoksa göremez ki insan...
Bitkiler var, klorofil var da güneş ışığı yoksa bitkiler yok, sırasıyla hayvanlar ve insan da yok...çünki besin yok !
Saatte 5.000 defa kasılıp gevşeyerek kanı 100.000km.lik damar ağına pompalayan, her dakika 5,5 litre, saatte 330 litre, günde 7.920 litre kanı vücutta döndüren, yılda 25 milyon, 70 yılda yaklaşık 2 milyar kez dur durak bilmeden atan kalbi için nasıl şükretmezki insan...
Şimdi...kalp var, kan var da akciğer yoksa, yahut akciğer var da havada oksijen yoksa kalp ve kanın olması yaşamaya yeter mi...
Her şeyi ölçü ile yaratana nasıl şükretmezki insan !
Her birine ve her daim şükür halinde olmalı insan..."ahlâk-ı hamîde" yi sadece dil ile ifâde ile yetinmemeli, hâl edinmeye çalışmalıdır insan !

Güzel ahlâk içün, başka rol model aramaya gerek yok, "Hz. Muhammed (s.a.v.)"' in hayatı örnek alınacak...