Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

16 Şubat 2018 Cuma

Kara topraktan yedi rengin milyonlarca tonu...

Toprağa bak!
Kara toprak...
Tohumu ek, bekle...

Sonra yeşerene bak!
Yeşil yapraklar...
Sonrasında, tohuma göre, rengâreng çiçekler.
Tohuma göre...!
Sonra; çiçeğin, meyve /sebzenin, rengine bak!
Mavi, yeşil, sarı, turuncu, mor, siyah...
Gökkuşağının yedi rengi içerisinde, binlerce-milyonlarca renk tonu.

Bitkide rengâreng olanlar işte bu kara topraktan...

Su ile, güneş ile, ve genetik kodlarına uygun olarak, enzimatik iç dinamizmin kataliz ve sentezleriyle kara toprağa ekili tohum, nerden nereye değişti...

Kara topraktan işte... deyip de geçtiğimiz !

Kiraz ağacı
Konu ile ilgili bir kaç âyet-i kerîme:
  • O, çardaklı-çardaksız olarak bahçeleri, ürünleri, çeşit çeşit hurmalıkları ve ekinleri, zeytini ve narı (her biri) birbirine benzer ve (her biri) birbirinden farklı biçimde yaratandır. Bunlar meyve verince meyvelerinden yiyin. Hasat günü de hakkını (öşürünü) verin, fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.(En'âm, 141)
  • Yeri de yaydık(yerleşimi sağlamak, hayatı kolaylaştırmak için yer kürenin toprağını, biyolojik, fiziksel, jeolojik ve kimyasal yapısını, rengini oluşturup yayarak verimli hale getirdik), ona sabit dağlar yerleştirdik ve orada ölçülü (bir biçimde) her şeyi (üretici organizmalar olan bitkiler ve diğer organizmaları) bitirdik/var ettik(yeşerttik-ürettik) .(Hicr suresi,19) 
  • Allah o su ile size; ekin, zeytin, hurma ağaçları, üzümler ve her türlü meyvelerden bitirir. Elbette bunda düşünen bir kavim için bir ibret vardır.(Nahl suresi,11)
  • O, yeri sizin için döşek, göğü de bina yapan, gökten su indirip onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkarandır. Öyleyse siz de bile bile Allah’a ortaklar koşmayın.(Bakara suresi,22)
  • Görmedin mi Allah'ın gökten indirdiği su ile yeryüzü (nasıl) yemyeşil oluyor? Gerçekten Allah çok lütufkârdır, her şeyden haberdardır.(Hac suresi,63)
  • Yeryüzüne bir bakmazlar mı! Orada her güzel çiftten nice bitkiler yetiştirdik.(Şu'arâ suresi,7)
  • Allah, gökleri görebileceğiniz direkler olmaksızın yarattı. Yeryüzüne de, sizi sarsmasın diye sabit dağlar yerleştirdi ve orada her türlü canlıyı yaydı. Gökten de yağmur indirip orada her türden güzel ve faydalı bitki bitirdik(Lokman suresi,10)
Vâkı'a suresi'nden bazı âyet-i kerîmeler; 

  • Şimdi gördünüzmü o ekdiğiniz tohumu?(63), Onu siz mi bitiriyorsunuz, yoksa bitiren biz miyiz? (64), Ya içtiğiniz suya ne dersiniz? (68), Buluttan onu siz mi indirdiniz, yoksa indiren biz miyiz?(69),Dileseydik onu tuzlu(acı) yapardık. Şükretmeniz gerekmez mi?(70),Söyleyin; yaktığınız ateşin ağacını var eden sizler misiniz, yoksa onu Biz mi var ederiz?(71,72) Biz onu bir ibret ve ıssız yerlerde yaşayanlara bir yarar kaynağı kıldık.(73), O hâlde, O yüce Rabbinin adını tesbih et (yücelt).(74) 
  • Şüphesiz Allah, taneyi ve çekirdeği yarıp filizlendirendir. Ölüden diriyi çıkarır. Diriden de ölüyü çıkarandır. İşte budur Allah! Peki (O’ndan) nasıl çevriliyorsunuz?(En'âm suresi, 95)
  • O, gökten su indirendir. İşte biz onunla her türlü bitkiyi çıkarıp onlardan yeşillik meydana getirir ve o yeşil bitkilerden, üst üste binmiş taneler, -hurma ağacının tomurcuğunda da aşağıya sarkmış salkımlar- üzüm bahçeleri, zeytin ve nar çıkarırız: (Her biri) birbirine benzer ve (her biri) birbirinden farklı.Bunların meyvesine, bir meyve verdiği zaman, bir de olgunlaştığı zaman bakın. Şüphesiz bunda inanan bir topluluk için (Allah’ın varlığını gösteren) ibretler vardır (En'âm suresi, 99)
  • Şöyle ki: Yağmurlar yağdırdık. Sonra toprağı göz göz yardık da oradan ekinler, üzüm bağları, sebzeler, zeytin ve hurma ağaçları, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik. (Bütün bunlar) sizi ve hayvanlarınızı yararlandırmak içindir.(Abese suresi, 25-32.ayetler)