Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

12 Ekim 2019 Cumartesi

Medeniyyet ve buhran...

Bugünün medeniyyet hâleti, asrî insana buhran devşirmekte, devşirecek !

Sorun medenîyetten kaynaklanmıyor tabi; medenîliği konfor, teknolojik üstünlük, modern yaşama tarzı ile özdeş algılayan, irfan yoksullu mahlûkâttan kaynaklanıyor !

Bugün; ötekileştirdiği ve ötede tuttuğunu yanında görmek istemeyenler güruhuna dahil olan hedonist, egoist, efendi müsveddeleri, güyâ hükmünü sürdürüyor !

Asrîlerin, "bir dünya yetmez ikincisini isterim" aç gözlülüklerinden kaynaklı ruhsal bunalımları ise bu güç zehirlenmesine eşlik ediyor...

İmkânların sunduğu konforun beraberinde getirdiği hasta ruhluluk hâleti, dolu dizgin kudurmuşluğa doğru yol aldırıyor sanki !

Medenî, sahip olduğu enstrümanların çokluğu içinde şımarmış ve bunalımlı...
Gözü doymaz ve bencil...
Her şeyin hakimi ve mutasarrıfı davası güdüyor !
Efendilik taslamaktan vazgeçmiyor !
Sömürme ve köle tutma hafifliği ile havalanmış...

Bu medenîyyet buhranının sebebi:
Güç zehirlenmesi mi ?
Teknolojik imkân ve bilgi mi ?
Zenginliğin verdiği züppelik mi ?
Dünyayı sahip olduğunu düşündüğü imkânlar ile kendine tahsisli özel mülk sanrısı mı ?

Sorular, sorular...!

Ama sebebi her ne ise, asrînin "insanlığını çökertmiş olan zehir", sonuçları itibarı ile "medenîyyet buhranı" olarak insanlık âleminde kendini gösteriyor !
Bu gidişle, çağın imkân ve fırsatlarından aynı çağda yaşadığı halde istifade edemeyen ötekileştirilmişlerin âhı, medenîleri tutmayacak mı ?
Köle sanılan öteklerin âhı, efendi geçinenleri rahat uyutur mu ?

Cân havli ile sıcak bir yuva, kaynayan çorba için emniyetli bir coğrafyaya sığınmaya çalışanlara çelme takmak, tel örgüler arkasında tutmak, açık denizde boğulmalarına göz yummak tavırları medenîlik iddiası ile nasıl yan yana gelir anlamış değilim...
Bu ne sahtelik, bu ne iki yüzlülük ey hümanizm afyonunu yutmuş medenî...azıcık insaflı isen bari insan hakkı yahut hümanizma çağrıları ile insanîlik gösterileri yapma !

Ve bugünün insanının huzursuzluğu...

İçindeki hayvana medenî kılık giydirmiş insan(ımsı), gündüz buhran içinde kıvranmakta, rüyasında ise kâbus görüyor kâbus !
Buhranın kavurucu ateşi gündüz kavuruyor, kâbusun korkusu kan ter içinde uyandırıyor, uykuyu haram ediyor !

Yeryüzünün şuurlu varlığı olan insan, insanın kurdu olmamalı; hastaya ilaç, yaraya merhem, bataktakine uzanan el, muhtaca imkân,  aça lokma sunmalı !