Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

16 Ekim 2018 Salı

Oku ! Nutfeden ahsen-i takvîme - I…

İki gamet, iki ayrı hücre, insanın vücûd özünün taşıyıcıları…
Matematik ifade de 1+1=2 ederken; emriyolojide 1+1=1 ediyor…

Erkek gamet(bir hücre) dişi gamet(diğer bir hücre) ile bir araya gelince "BİR"leşince 2 hücre etmiyorlar, tek bir hücreyi, zigotu oluşturuyorlar.

Erkek gamet hücresi, çekirdeğinde taşıdığı 23 kromozomu dişi gamet hücresine (23 kromozoma sahip) kadar taşıyıp ona aktarıyor ve sayıyı tama (46) tamamlıyor, o kadar…

Böylece anadan gelen karakterler ile babadan gelen karakterleri kapsayan bu hücrelerin her birinin 23'er kromozomu zigot denilen ilk esas hücrenin çekirdeğinde(23 çift) harmanlanıyor.

İşte meydana gelecek yavrunun bütün bilgileri; yapı planından tutunuz, dış görünüşe kadar, bu kromozomlar üzerindeki genlerde yer almaktadır.

İnsanın "genom" çalışmaları sonucu insanda 21.000 civarında protein kodlayan gen bulunduğu (genomun sadece %1.5’i protein kodlamaktadır !, geri kalanları RNA, düzenleyiciler, intron ve çöp DNA’daki genler) ortaya konmuştur ki, her bir gen çiftinin de ortalama 4.000 fonksiyondan doğrudan yahut dolaylı olarak veya diğer bir gen kombinasyonuyla birlikte iş görmekten sorumlu /yönetici olduğu düşünülürse…hesabını siz yapınız!

Zigot denilen bu muhteşem hücre santimetrenin yüzde biri büyüklüğünde, ağırlığı gramın birmilyonyediyüzbin'de biri kadar, yüz-milyonlarca kez kendini büyütecek ve 280 gün sonra insan olacak...!

Zigot için hem mimar hem mühendis hem de "inşâ için lazım olan ve kullanma zamanı gelince kullanacağı her malzemeyi içinde bulunduran" hücre tabirini kullansak abartmış olmayız, hele hele kendi genlerinde mevcut iç/dış yapı planını kendi üzerinde uygulayarak kendini inşâ etmesi…

Bir bina yapılacak, elinizde bir tuğla var, bu tuğla kendi kendini bölerek çoğaltıyor, sonra bu çoğalanların bir kısmı demir, duvar tuğlası, sıva, boya-badana, mantolama malzemesine, bir kısmı su-elektrik-tele-fon tesisat kablo ve malzemelerine, bir kısmı atık su tesisat boru ve malzemelerine, bir kısmı kamera, mikrofon, höperlor ve kayıt sistemine, bir kısmı mikser-rondo gibi öğütücülere, bir kısmı dış ve iç güvenliği sağlayacak güvenlik görevlilerine, bir kısmı kalorifer/ısı sistemi elemanlarına ve otomatik seviye algılayıcı termostatlara, bir kısmı moto-pompa görevi ile sıvı pompalamaya yarayan aletlere dönüşüyor….(hangi birini sayalım) dönüşüyor !

Evet, bir tuğlanız var, hem kendi çoğalıp hem çeşitli ve farklı inşâ malzemelerine dönüşüyor ve kullanıma hazır, bütün tesisat ve sistemleri çalışan bir bina oluveriyor. Kendi kendine…!

Bu anlatılanlar kurgu-bilim hikâye değil, hadisenin gerçeği bu !!!

Yukarıda kısa bir girizgâh yaptığımız bu yazı serisinde Kuran-ı Kerim'in ilk inzâl olan "Alak sûresi"(*)nde " Yaratan Rabbinin adıyla Oku ! " emrinin ardından "O, insanı "alak"tan yarattı" emrinin alaktan yaratılış bahsini, bilimsel terimleri mümkün olduğunca kullanmamaya çalışarak, herkesin anlayabileceği seviyede izah etmeye çalışacağız…

(Devam edecek…)
__________
(*)Alak sûresi, 1-2. Ayet: "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak"dan yarattı"