Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Ağustos 2019 Salı

Arı bu ! Zehir mi istersin, bal mı ?

Hani bal arısı izin alsa da şöyle bir tatile çıksa, kumsalda güneşlenmek için şezlonga yayılarak, güneş gözlüklerini de takıp bacak bacak üstüne atsa, "şamata burda"  karikatür dergisini açıp relaks bir şekilde okusa, attığı kahkahalarına martıları şaşırtarak özendirse...

Ne tatil ama...sonrada bronzlaşmanın kibri (!) ile tatile çıkamamış kovandaki iş arkadaşlarına bassa havayı ! (Bu arada beyaz adamın öteki gördüğü afrikalı kardeşlerimiz aşırı bronz ama hiç kiibrli değiller !)

Her söze başlarken, üstünden bir türlü atamadığı "Bodrum" tatil günlerine atıfta bulunarak;

-"Geçenlerde Bodrum'da iken bakın ne oldu ?"

-"Hayırdır? Bodruma indiğini,  hapsolduğunu haber etseydin gelir çıkarırdık seni...biz yukarıda çiçeklerin arasında terastaydık, havadar, güneşli güzel bir gündü, bodruma niye gittinki ?"

-"Yok ya Hû, hani şu tatil beldesi Bodrum'u kastediyorum"

-"Haaaa...eeeee ?"

-"Bir yakın tanıdığım telefon etti, tatildeyim dediğim halde, anlamazlıktan gelerek "balımız tükendi çok acil bal lâzım" demezmi..."fe sübhan Allah"...lâfı uzatınca ona ..."tatildeyim; bal da yok mal da, reçel ye reçel" dedim, ısrara devam edince dayanamadım artık; "eşek arısı tanıdığın yok mu, ondan istesene, o da arı" dedim ve suratına kapattım...ne lâf anlamaz yapışkan tipler var şu dünyada !" Ha bir de utanmadan diyorki; "hayvanların tatili mi olurmuş"....
Lâfa gelince kimi insanlar hemen çevreci kesiliyorlar, havayı, suyu, toprağı kirleten, ozon tabakasının delinmesine sebep olan kimyasalları üreten ve kullanan; sera etkisinin sebebi olan gazları atmosferimize salıveren ve küresel ısınma sonucu iklimin değişmesine sebep olarak sel, kasırga ve çölleşmeye sebep kendileri değilmiş gibi...!

-"😂, ağzına sağlık, biz şu kısacık ömrümüzde 800km yol katediyoruz, binlerce çiçek dolaşıp bal yapıyoruz, azıcığını kendimize ayırıyor, kalanını insanlara ve başta ayılar olmak üzere diğer hayvanata ikrâm ediyoruz da eşek arıları hazırcılık yapıyor, korsanlık yapıyorlar, çalıp çırparak malı götürüyorlar. Biz arıyız da eşek arısı ne Allah aşkına !"

-"Ne güzel buyurdun üstâd, tatilimizi burnumuzdan getirenlere şöyle bir ilân vererek duyuralım mı;" ..."tatildeyiz; bal da yok mal da, reçel bulamazsanız eşek arısına müracaat edin, o da arı değil mi ?"
-😁😂😃😅😆, çok yaşa !
☆☆☆
Evet fıkra gibi değil mi ?
Azıcık ironik bakış...

Bal arısı sürekli üreten, dur-durak bilmeden çalışan, 800km.lik uçuş sonunda kanat yapısı deforme olduğunda işi biten bir tür.

Erken yaşlarda iken kovanda bebek bakımı, kovan temizliği işleri yapar, yaş olgunlaştıktan sonra çiçek dolaşmaya çıkarak hem çiçekli bitkilerin tozlaşmasına çiçek tozu taşıyarak yardım eder hem de bal yapma işlerini üstlenir.

Bal arısının da zehir iğnesi var ancak onu sadece düşmana ve düşmanca hareket yapana kullanır...

Eşek arısına gelince; genel vücut yapısı itibarı ile bal arısından çok da farkı yok, onun da (olur olmaz kullandığı) zehir iğnesi var, ancaaaak; bal yapmıyor, yapamıyor.

Hazırcı, korsan, yamyam, çöpçü, saldırgan, polen tozlaşmasında katkısı ve faydası da yok !
☆☆☆
İnsanlar ile bal ve eşek arısı arasında karşılaştırma yapıp benzerlik kurmayalım değil mi ?

Yeryüzünde "Homo sapiens" olup "insan" olduğundan bîhaberler de varmıymış ?!!
Ya da "bal yapmaz arı gibi vııız vızzz"layanlar !
☆☆☆
Nahl sûresi(68-69)'nde Rabbimiz buyuruyor:
(68) "Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin."
(69)  "Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git !" Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamından bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır."
☆☆☆
Huzurda olma ve kalma niyâzı ile...