Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Kasım 2018 Salı

Oku ! Nutfeden ahsen-i takvîme - II…

(Oku ! Nutfeden ahsen-i takvime-I ....yazısının devamı...)

İnsan gözlerini kapatıp düşünmeli  !
Ben kimim, ben neyim ?

Sorgulamaya bedenini irdeleyerek başlamalı...ben dediğim şey beden mi ?
Bedeninde yüz trilyon hücre, hücrelerin oluşturduğu dokular, dokuların bir araya gelerek oluşturduğu organlar, organların oluşturduğu sistemler....alt seviyede ise hücrenin temelinde bulunanlar karbonhidrat tipleri, protein tipleri, lipit tipleri, tuzlar, vitaminler, su....
İnorganik ve organik bileşik ve moleküllerin her biri atomlardan meydana gelmiş..

Sonra duygu irdelemesi yapmalı insan, ben dediğim şey duyguları olan bir şey...ben duygulardan mı ibaretim?
Öfke, nefret, sevgi, aşk, kıskançlık, hased, kibir, hoş görü....

İnsan düşünen, hayal kurabilen, şuurlu bir varlık...ben denilen düşünceden ibaret olan şey mi, yahut hayal ya da bilinç mi ?

Bilinç/şuur denilen mefhum nedir acaba !

Bir de şöyle bakmalı;  bilincin kendisi var, bilinçliliği idrak eden bir bilinç(ötesi) var…
Yukarıdakiler insanın mücerret/enfüsî tarafı.

Ben dediğimz mefhumun somut tarafına gelecek olursak...
Kendinizin bedensel gelişimini düşününüz…
Ben dediğiniz bedeniniz iki ayrı hücre halinde yâ'ni gametler(sperm-yumurta)…
Sonra tek hücre oldunuz zigot…
Sonra Gastrula-Blastulasınız…
Sırasıyla dokularınız oluşuyor…Organlarınız oluşuyor…Yeni doğuyorsunuz…Bebeksiniz…Çocuksunuz…

Atalarınızın gametlerinin hücresel aktarımını düşününüz ilk insana kadar yolculuk ediniz…
Siz ilk insanların kopyasının kopyasının….kopyasısınız…
DNA’nız ilk insandan bugüne kadar kesintiye uğramadı !

Gametler fertilizasyonla(döllenme) birleştiklerinde her bir ebeveynden gelen kromozomlar da birleşir (amfimiksis). İnsanda 2 üssü 23'ün karesi kadar, ya da 70,368,744,000,000 kromozomal açıdan farklı zigot meydana gelebilir..
Mayoz bölünmede gerçekleşen kromozomlar arası parça (dolayısı ile gen dizisi) değişimi (crossing over) olayı tek başına 4üssü23'ün karesi, veya 4,951,760,200,000,000,000,000,000,000 genetik olarak farklı olan zigot oluşumunu sağlar.
Bu muhteşem potansiyel içinden sizin bedensel özelliğiniz bu çeşitlilikten sadece birine sahip oldu....
Bir başka açıdan bakalım;
Yeni doğan kız çocuğunda 400.000 adet ana yumurta hücresi (primer ovosit)vardır. Ergenlikte bu sayı 83.000, 35 yaşında 30.000 civarı folikül vardır. Bunlar daha sonra yumurtaya (ovosite) dönüşerek büyüme peryoduna girerler.
Bir başka açıdan daha bakalım;
Sperm dakikada 1,5-3mm yol kateder. 1cm3’sperm sıvısında 60-120milyon sperm hücresi vardır. Çiftleşme esnasında kullanılan 3-3,5cm3 sperm sıvısı 200-300milyon sperm içerir.
Spermler 15-18cm yolu 6 saatte kateder, ancak 700-2500’ü yumurtaya ulaşır. Bunlardan ise bir tanesi yumurta ile birleşir ve zigot olur.
Zigotun büyüklüğü bir cm.nin 1/100'ü, ağırlığı 1gr.’ın 1/1.700.000'i kadardır. Bu hücre
100 milyon misli büyür ve 3,5 kg-50cm.lik bebek doğar.

İşte bir insanda bulunan 60-100 trilyon hücre ve çekirdeği bu tek hücre yâ'ni zigottan meydana gelir.

İnsanı meydana getiren zigot denilen bu ilk/tek hücre öyle bir hücre ki, insanı olduracak potansiyele sahip mükemmel bir dizaynı, materyali var, aynı zamanda sahip olduğu bilgiyle inşâ işlevlerini yapacak mimar ve ustalara/işçilere sahip bir hücre.

Bu süreç; gelişme,  mitoz bölünme(hücrelerin  ikiye bölünerek çoğalması), hücrelerin bir ya da bir çoğunun planlı bir yerlere göç etmesi/kaydırılması şeklindeki göç, büyüme, hücrelerin doku hücre tiplerine farklılaşması ve her bir hücrenin programlı ölümü (apoptoz) olarak sıralanabilen beş  histo-fizyolojik (doku-işlev) olayı içerir.

Bu olayların sonucunda, döllenmiş yumurtadan (zigot da denilen, oldukça özelleşmiş totipotent hücre), çok hücreli organizma oluşur.

En önemli gelişimsel değişiklikler embriyonal ve fetal evrelerde olursa da, bu hücresel olaylar hayat boyunca sürer.
İnsanın dış görünüşünde göze çarpıcı değişiklikler olmaksızın hücreleri çoğalır, göç eder, büyür ve farklılaşır ve sonunda ölür.

İnsanın doğum öncesi döneminde olan biçimlenme, iç (kalıtım) ve dış (çevre) şartlarının etkisi altındadır. Bunların kusursuz dengelenmesiyle, insanın dışa vuran görünümü (fenotip) ortaya çıkar.

İnsanın içerdiği, babası ve annesinden gelen genlerin toplamı, onun kalıtım kişiliğini (genotip) oluşturur.

Embriyo gelişmesinin ilk dönemlerinden başlayarak belirli bölgelerindeki hücre toplulukları, kendilerinden sonra farklılaşacak olanları yönlendirme yeteneğindeki özel proteinleri salgılarlar.
Bu proteinler sayesinde, indüksiyon (uyarma) olayları gerçekleşir.
En erken oluşan hücreler, birincil uyaran (indüktör) lardır ve saldıkları proteinleriyle dokuların oluşumunu indüklerler (uyarırlar).
Dokulardaki hücrelerin oluşması ikincil uyaran (evokatör) lar olarak davranır, çeşitli dokuların bir arada bulunarak organları biçimlendirmelerine yön veren proteinleri üretir. Üçüncü aşamada
organlardaki hücreler de üçüncül uyaran (individuatör) olarak salgıladıkları proteinlerle, sistemlerin oluşumunu örgütler.

Ve o başlangıçtaki tek hücreden çoğalıp farklılaşan hücreler kıkırdak, kemik, kan, kas, deri, sinir, bez...dokularına dönüşür, bunlarda organ ve sistemleri bir plan halinde oluşturarak, kemikler üzerine et(kas doku, bağ doku, yağ doku, sinir doku, deri...) giydirilip bütün sistemleri çalışan bir canlı (yavru) beden halinde yer yüzüne teşrif ediyor.
Yukarıda beden irdelemesinden bahsedilmişti....

AllahTeâlâ insanı gametlerden yaratışını, erkek ve dişiliği (gametlerdeki eşey kromozomu XY veya XX'nin) belirleyerek var ettiğini, embriyonik süreci, biyolojik süreci, suret/şekil verdiğini(morfoloji-anatomik plan), organların oluşumunu, yaşlanmayı bir çok sûre ve ayetlerde (*) insana bildirmiştir.

"Ben" denilen şeyin hakikatini enfusî (içsel) ve âfâkî(dışsal) idrak eden idrakin harekete geçebilmesinin yolu tefekkürden geçiyor vesselâm.
☆☆☆
Nutfeden insanı yaratan Rabbimiz onu "Ahsen-i takvîm” (en güzel surette) yarattığını, “İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emîn beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.” Tîn sûresi 1-5.âyetlerde buyurmaktadır.
İlliyyîn'de ruh olarak en güzel şekilde yaratılan insan daha sonra beden kafesine konularak “esfeli sâfilîn” denilen madde âlemine indirilmiştir 
"Fakat iman edip sâlih amel işleyenler için eksilmeyen devamlı bir ecir vardır."(Tîn sûresi, 6) da buyurulduğu üzere; yeryüzünde nasıl davranılması gerektiği de belirtilmiştir.

Onu bir biçime sokup, ona ruhumdan üflediğim zaman da siz onun için hemen secdeye kapanın.”(Sâd sûresi 72.âyet)

"Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağımdemişti" (Bakara sûresi, 30).

Allah Teâla buyuruyor; "O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.

İnsan hayrı ya da şerri, sevâbı ya da günahı tercih edebilen bir nefs ile var edildiğinden; dünya ve âhiret  tercihini yapma iradesi de insana verilmiştir.
İnsan, Kur’ân'a uygun yaşantı tarzını benimsediği ölçüde "ahsen-i takvîm"e, yâ'ni en güzel yaratılış hassasına erişmiş olur.

Rabbinin insana verdiği kıymeti, lutfettiği sayısız nîmetleri, “ahsen-i takvîm” üzere yaratıldığını unutmamalı insan ! 
Ruh ve beden yönünden yaratılmışların en güzeli olan insan nefsinin arzu ve heves rüzgârlarına teslim olup geçici zevklerin peşinde ömrünü tüketmemeli !

لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
“Biz, insanı ahsen-i takvim üzere yarattık.” (Tîn sûresi,4)
☆☆☆

(*)Kur'an-ı Kerim'de insanın yaratılışı ile ilgili sûre ve ayetler:
2/28- Siz cansız (henüz yok) iken sizi dirilten (dünyaya getiren) Allah’ı nasıl inkar ediyorsunuz? Sonra sizleri öldürecek, sonra yine diriltecektir. En sonunda ona döndürüleceksiniz.

4/1- Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah üzerinizde bir gözetleyicidir.

7/11- Andolsun, sizi yarattık. Sonra size şekil verdik. Sonra da meleklere, “Adem için saygı ile eğilin” dedik. İblisten başka hepsi saygı ile eğildiler. O, saygı ile eğilenlerden olmadı.

7/189- Allah sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan var edendir. (İnsan) eşiyle birleşince eşi hafif bir yük yüklenir (gebe kalır) ve (bir müddet) onu taşır. Gebeliği ağırlaşınca her ikisi de Rableri Allah’a, “Eğer bize iyi ve sağlıklı bir çocuk verirsen, elbette şükredenlerden olacağız” diye dua ederler.

15/26- Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık.

16/78- Allah sizi, analarınızın karnından siz hiçbir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi.

18/37- Arkadaşı ona cevap vererek dedi ki: “Seni topraktan, sonra bir damla döl suyundan yaratan, sonra da seni (eksiksiz) bir insan şeklinde düzenleyen Allah’ı inkâr mı ediyorsun?”

Ceninin ana rahminde geçirdiği evreler için ayrıca bakınız:

22/5- Ey insanlar! Ölümden sonra diriliş konusunda herhangi bir şüphe içindeyseniz (düşünün ki) hiç şüphesiz biz sizi topraktan, sonra az bir sudan (meniden), sonra bir “alaka”dan, sonra da yaratılışı belli belirsiz bir “mudga”dan yarattık ki size (kudretimizi) apaçık anlatalım. Dilediğimizi belli bir süreye kadar rahimlerde durduruyoruz. Sonra sizi bir çocuk olarak çıkarıyor, sonra da (akıl, temyiz ve kuvvette) tam gücünüze ulaşmanız için (sizi kemale erdiriyoruz.) İçinizden ölenler olur. Yine içinizden bir kısmı da ömrün en düşkün çağına ulaştırılır ki, bilirken hiçbir şey bilmez hale gelsin. Yeryüzünü de ölü, kupkuru görürsün. Biz onun üzerine yağmur indirdiğimiz zaman kıpırdar, kabarır ve her türden iç açıcı çift çift bitkiler bitirir.

23/12- Andolsun, biz insanı, çamurdan (süzülmüş) bir özden yarattık.
23/13- Sonra onu az bir su (meni) halinde sağlam bir karargaha (ana rahmine) yerleştirdik.
23/14- Sonra bu az suyu “alaka” haline getirdik. Alakayı da “mudga” yaptık. Bu “mudga”yı da kemiklere dönüştürdük ve bu kemiklere de et giydirdik. Nihayet onu bambaşka bir yaratık olarak ortaya çıkardık. Yaratanların en güzeli olan Allah’ın şânı ne yücedir!
23/15- Sonra (ey insanlar) siz bunun ardından muhakkak öleceksiniz.
23/16- Sonra yine muhakkak siz, kıyamet gününde (tekrar) diriltileceksiniz.
Alaka”, erkeğin spermiyle döllenmiş dişi yumurtadan bir hafta zarfında oluşan hücre topluluğunun rahim cidarına asılıp gömülmüş şekli demektir.,
"Mudga”, ceninin, üzerinde diş izlerini andıran şekiller taşıyan, henüz uzuvları oluşmamış şekli demektir.

30/20- Sizi topraktan yaratması, O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Sonra bir de gördünüz ki siz beşer olmuş (çoğalıp) yayılıyorsunuz.

30/54- Allah, sizi güçsüz olarak yaratan, sonra güçsüzlüğün ardından bir güç veren, sonra gücün ardından bir güçsüzlük ve yaşlılık verendir. O dilediğini yaratır. O hakkıyla bilendir, hakkıyla kudret sahibidir.

32/5- Gökten yere kadar bütün işleri Allah yürütür. Sonra bu işler, süresi sizin hesabınızla bin yıl olan bir günde ona yükselir.
32/6- İşte Allah gaybı da görünen âlemi de bilendir, mutlak güç sahibidir, çok merhametlidir.
32/7- O ki, yarattığı her şeyi güzel yaptı. İnsanı yaratmaya da çamurdan başladı.
32/8- Sonra onun neslini bir öz sudan, değersiz bir sudan yarattı.
32/9- Sonra onu şekillendirip ona ruhundan üfledi. Sizin için işitme, görme ve idrak duygularını yarattı. Ne kadar az şükrediyorsunuz!

35/11- Allah sizi önce topraktan, sonra da az bir sudan (meniden) yarattı. Sonra sizi (erkekli dişili) eşler yaptı. Allah’ın ilmine dayanmadan hiçbir dişi ne hamile kalır ne de doğurur. Herhangi bir kimseye uzun ömür verilmez, yahut ömrü kısaltılmaz ki bu bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı) olmasın. Şüphesiz bu Allah’a kolaydır.

36/68- Kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çeviririz (gücünü azaltırız). Hâlâ düşünmeyecekler mi?

36/77- İnsan, bizim kendisini az bir sudan (meniden) yarattığımızı görmedi mi ki, kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.

39/6- O, sizi bir tek nefisten yarattı. Sonra ondan1 eşini var etti. …..Sizi annelerinizin karnında bir yaratılıştan öbürüne geçirerek üç (kat) karanlık içinde oluşturuyor. İşte Rabbiniz olan Allah budur. Mülk (mutlak hakimiyet) yalnız onundur. Ondan başka hiçbir ilah yoktur. O halde nasıl oluyor da haktan döndürülüyorsunuz?

40/64- Allah, yeryüzünü sizin için karar kılma yeri, göğü de binâ yapan; size şekil verip de şekillerinizi güzel kılan ve sizi temiz şeylerle rızıklandırandır. İşte Rabbiniz Allah! Âlemlerin Rabbi Allah ne yücedir!

40/67- O, sizi (önce) topraktan, sonra az bir sudan (meniden), sonra “alaka”dan yaratan, sonra sizi (ana rahminden) çocuk olarak çıkaran, sonra olgunluk çağına ulaşmanız, sonra da ihtiyarlamanız için sizi yaşatandır. İçinizden önceden ölenler de vardır. Allah bunları, belli bir zamana erişmeniz ve düşünüp akıl erdirmeniz için yapar.

41/47- Kıyametin ne zaman kopacağına ilişkin bilgi O’na havale edilir. Meyveler tomurcuklarından ancak O’nun bilgisi altında çıkar, dişi ancak O’nun bilgisi altında hamile kalır ve doğurur. Allah onlara, “Nerede bana ortak koştuklarınız?” diye seslendiği gün şöyle derler: “Sana arz ederiz ki, içimizden onları gören hiçbir kimse yok.”

46/15- Biz insana anne babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu! Onun (anne karnında) taşınması ve sütten kesilme süresi (toplam olarak) otuz aydır. Nihayet olgunluk çağına gelip, kırk yaşına varınca şöyle der: “Bana ve anne babama verdiğin nimetlere şükretmemi, senin razı olacağın salih amel işlememi bana ilham et. Neslimi de salih kimseler yap. Şüphesiz ben sana döndüm. Muhakkak ki ben sana teslim olanlardanım.”

49/13- Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdâr olandır.

53/45,46- Şüphesiz O iki eşi, erkeği ve dişiyi, (rahme) atıldığında az bir sudan (meniden) yaratmıştır.

55/3- İnsanı yarattı.

56/57- Sizi biz yarattık. Hâlâ tasdik etmeyecek misiniz?
56/58- Attığınız o meniye ne dersiniz?!

64/3- Gökleri ve yeri hak ve hikmete uygun olarak yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş yalnız O’nadır.

67/23- De ki: “O, sizi yaratan ve size kulaklar, gözler ve kalpler verendir. Ne kadar da az şükrediyorsunuz!”
67/24- De ki: “O, Sizi yeryüzünde yaratıp çoğaltandır. Ancak onun huzurunda toplanacaksınız.”

70/39- Hayır (ne mümkün)! Şüphesiz biz onları kendilerinin de bildikleri şeyden (meniden) yarattık.

71/13- ‘Size ne oluyor da Allah için bir vakar (saygınlık, büyüklük) ummuyorsunuz?’
71/14- ‘Halbuki, o sizi evrelerden geçirerek yaratmıştır.’

75/36- İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder.
75/37- O dökülen meniden ibaret az bir su değil miydi?
75/38- Sonra bu, bir “alaka” oldu. Derken Allah onu yaratıp güzelce şekillendirdi.
75/39- Nihayet ondan da erkek ve dişi iki eşi var etti.

76/1- İnsan (henüz) anılır bir şey değilken (yaratılmamışken) üzerinden uzunca bir zaman geçti.
76/2- Şüphesiz biz insanı, karışım halindeki az bir sudan (meniden) yarattık ve onu imtihan edeceğiz. Bu sebeple onu işitir ve görür kıldık.

76/28- Onları biz yarattık ve eklemlerini (birbirine) biz bağladık. Dilediğimizde (onları yok eder) yerlerine benzerlerini getiririz.

77/20- Biz sizi bayağı bir sudan (meniden) yaratmadık mı?
77/21,22- Sonra onu belli bir süreye kadar sağlam bir yerde (ana rahminde) tuttuk.
77/23- Sonra da ona ölçülü bir biçim verdik. Biz ne güzel biçim verenleriz!

78/8- Sizleri (erkekli-dişili) eşler halinde yarattık.
80/17- Kahrolası (inkarcı) insan! Ne nankördür o!
80/18- Allah onu hangi şeyden yarattı?
80/19- Az bir sudan (meniden). Onu yarattı ve ona ölçülü bir şekil verdi.
80/20- Sonra ona yolu kolaylaştırdı.

82/6,7,8- Ey insan! Seni yaratan, şekillendirip ölçülü yapan, dilediği bir biçimde seni oluşturan cömert Rabbine karşı seni ne aldattı?,

86/5- Öyleyse insan neden yaratıldığına bir baksın.
86/6- Fışkırıp çıkan bir sudan yaratıldı.
86/7- Bu su, bel ile kaburga kemikleri arasından çıkar.

90/8,9,10- Biz ona iki göz, bir dil, iki dudak vermedik mi; iki apaçık yolu (hayır ve şer yollarını) göstermedik mi?

92/3- Erkeği ve dişiyi yaratana andolsun ki,
95/4- Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.

96/1,2- Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak” dan yarattı.