Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Aralık 2021 Pazartesi

Uzun hesap, tul-u emel...

Tulû; doğma, doğuş mâ'nâsına gelen bir kelime...akla, zihne yahut gönle/kalbe doğan bir çok şey olur ki bunların bir kısmı kişiye yahut etrafa fayda verir cinsten, bir kısmı ise zarar verecek cinstendir.

Bunların uygulamaya konulması kişinin iradesine bağlı olup, sonuçlarına da katlanmak mecburiyetinde kalır...ok yaydan, kılıç kınından, söz ağızdan, iş el-ayaktan bir kere çıktı mı eğer faydalı ise eyvallah ve maaşâ'Allah, değilse geriye dönmesi için zamanı geriye işletmek gerekecektir ki, geçmiş ola, nâ- mümkün !

Kendime derim ki; sen sen ol, iradeni ilmin ve irfânın ile akl-ı selimin emrinde kullan, şûrayı önemse, istişâre etmeden adım atma, tulû eden egondan mı, şeytanından mı bir ölç biç de, insana ve insanlığına fayda sağlayacaksa eyleme dök ya da vazgeç !
★★★
Tul-u emel (uzun emel) sahiplerine ölüm denen inkıta isabet ettiğinde, emeli ömrünün çok ırağına tekabül ettiğinden, gözleri açık gitmişler öteye ve dünyaya bakakalmış, geride na-tamam emellerini bırakmışlardı. Hepsinin de daha yapacak çoook işleri, gerçekleştirecekleri bi dolu hedefleri, emelleri vardı !
★★★
Resûlullah (s.a.v.) yere bir çizgi çizdi ve: “Bu insanı temsil eder” buyurdu. Sonra bunun yanına ikinci bir çizgi daha çizerek: “Bu da ecelini temsil eder” buyurdu. Ondan daha uzağa bir çizgi daha çizdikten sonra: “Bu da emeldir” dedi ve ilâve etti: “İşte insan daha böyle iken (yani emeline kavuşmadan) ona daha yakın olan (eceli) ansızın geliverir.”

Onun için ibnü'l vakt olarak yaşamak en güzeli demişler bilenler, an bu andır, dem bu demdir, elde olana bak demişler, eldeki bir kuş damdaki yüz kuştan evlâdır demişler, elinde olan işini dosdoğru yap, zamanı heba etme demişler...gelecek; ya gelir ya gelmez...hesaplar ya tutar, ya tutmaz !

"Hayali zengin" olmamalı, hayal zengini olsa da kişi...tul-u emeli terk etmeli...

Ömür güneşi gurûb edince dönülmez akşamın ufkunda, ve ardından hayat ışığı dağların ufkuna gömüldüğünde, kişi tul-u emelinin gerçekleşemediğine der...eyvahhh !
★★★
Buyrunuz, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca'dan dinleyelim... bestesi Hacı Ârif Bey'e güftesi (Niğdeli) Hikmet Bey'e ait  Kürdîlihicazkâr şarkıyı..

"Gurûb etti güneş dünya karardı
Gül-i bağ-ı emel soldu sarardı
Felek de böyle mâtemler arardı
Gül-i bağ-ı emel soldu sarardı"