-"Hocam insanı, dünyayı, ilintileri bütünlükçü (muvahhidane) okumalarınız insanın içini açıyor, yolu nedir ?"
-"Öğretmen seçimi, Öğretmenin Rabbin olursa hakkı da hakikati de öğretiyor sana, iblisin ayak izlerini takip eden de var !"(1)
-"Bir kaç irfan ehli arif ile görüşme fırsatım oldu, hepsi de çok kısık konuşuyorlar, nedendir hocam ?"
-"Kimin huzurundasın farkında değilmisin, en kötü sesin eşek sesi olduğunu okumadın mı kutsal kitaptan.(2) Hem huzurda sesinizi O'nun sesinden fazla çıkarmayın(4) buyruğundan haberin de yok galiba. Arifler bu buyruklara harfiyyen riâyet ederler de o yüzden öyle konuşurlar"
-"Bir muvahhid münevver şöyle demişti hocam; gün içinde Allah'ı fikrinden çıkarma sakın, en azından ismini tekrarla, bunun sebebi nedir ?"
-"Kendimize unutmadığımızı duyurmak olsa gerek, hem şeytan, kişi O'nunla meşgul ise semtine uğrayamaz..."(5)
-"Peki hayat deyince ne anlamalı ?"
-"Her an her şeydeki şuunâtı (6)faris ve basîr olanın görüşü"
-"Ölüm hakkında ne düşünüyorsunuz "
-"Sana göre mi cevap istersin, hakikatten mi sorarsın...Ölüm ikidir üçtür çoktur..."
-Anlamadım, nasıl yani ?"
-"Nefsaniyet ahlatının dikenli dallarını budamak bir ölümdür budanan dal için, budanan her bir dala meyveli ağaçtan çelik aşısı yaparsak; budadığımız her bir ahlat dalının kıyametini kopartırız değil mi ? İnsandaki diken mesabesinde olan huylar var ya, onların ölümü de bir ölüm...kimine göre 7, kimine göre 70, kimine göre de 70.000 dal budanacak"
-"Yani büyük mücâdele !"
-"Eyvallah, Yunus ne der sen kendini bilmezsin bu nice okumaktır. Bahçenin bakımını yapmazsan ayrık otları, dikenler, çalılar, zehirli sarmaşıklar büyümeye başlar. Bahçendeki meyveli ve çiçekli bitkiler büyüyemez olur, serpilemez olur...Mülk sûresi 2. ayet-i kerimesinde: “hanginiz daha güzel yaparsınız diye Allah hayatı ve ölümü yarattı” buyurmuyor mu ? "
-"Diğer ölümler dediniz..."
-"Hangi renginden sorarsın, kırmızı ölüm var, siyah ölüm var, yeşil ölüm var, beyaz ölüm var...
'Kırmızı ölüm': ihtiras, hırs ve şehvet gibi alışkanlıklardan kurtulmak ile gerçekleşir.
'Beyaz ölüm': yeme-içme, iştah gezdirme, arzular için yaşamak davranışının kontrolü olup, bunları "araç halinden çıkarıp amaç haline getirmekten" kurtulmaktır
'Yeşil ölüm': Şöhreti, ismi ve cismi terk, şöhret ve şan’a vesile olacak şeyleri terk ve onlardan uzaklaşmayı kasteder, giysi, mal-mülk düşkünlüğünü gönülden çıkarmaktan tutunuz, sizi Allah’tan alıkoyan ve gönlünüzü örten her tür örtüyü terke kadar ilerletin; misal mi ? makam, mevki, rütbe ve ünvanlardan soyunmaktır, Hakk’ın huzuruna çıplak çıkabilmektir.
'Siyah ölüm'e gelince; yukarıda ifade edilen ölümleri yaşamış olanın ölümü diyebiliriz. Örtü, bağ ve kayıtlardan kurtulmuş, özgür, varlığını un-ufak etmiş, varlık vehminden kurtulmuş diyelim…ferdiyyet yoktur burada artık...hakikat denizinin tecelli dalgalarına kendini bırakmış bir kuru yaprak misâli…"
-" Eyvallah...oku emri var, neyi, niçin ve nasıl okuyacağız ?
-"Kendini anlamak için oku, bildiğini göstermek için okuma, anlatma emi ! bak vücudunda trilyonlarca tuğla var, kiminin ömrü 3-5 gün, kimininki 120 gün, kiminin ki bir ömür; süresi dolanın kıyameti kopuyor, ya'ni ölümü tadıyor... Bakara sûresi, 44. âyette Rabbimiz ne buyuruyor 'Siz Kitab'ı okuyup durduğunuz hâlde, kendinizi unutup başkalarına iyiliği mi emrediyorsunuz? (Yaptığınızın çirkinliğini) anlamıyor musunuz ?'
İyiyi ve kötüyü okuyacağız ancak önce kendimiz için okuyacağız, başkasına buyurmak için değil ve iyiyi yaşayacağız çirkinliği terkedeceğiz. Bu konuda âyetleri okumak ve gereğini yapmakla ilgili pek çok âyet var işte... bir diğeri, Âl-i İmrân sûresi, 113. âyet: 'Onların (Kitap ehlinin) hepsi bir değildir. Kitap ehli içinde, gece saatlerinde ayakta duran, secdeye kapanarak Allah'ın âyetlerini okuyan bir topluluk da vardır' ve bir diğer âyet, Nisâ sûresi, 127. âyet:'.... Kitapta, kendilerine (verilmesi) farz kılınan (miras)ı vermediğiniz ve evlenmek istediğiniz yetim kızlara, zavallı çocuklara ve yetimlere âdil davranmanıza dair, size okunmakta olan âyetler de bunu açıklıyor. Ne hayır yaparsanız, şüphesiz Allah onu bilir'. Okumak davranış kalıpları edinmek mü'min olma eğitiminden geçmek için olacak...
-"Hiç öyle düşünmemiştim !"
-"Bir sene 4 mevsim ya..."
-"Evet..."
"Doğanın canlanması, büyümesi yaşlanması ve ölümünü: otunda, çöpünde, kuşunda, börtü-böceğinde görüyoruz ya..." bak Hadîd sûresi, 20. âyet ne diyor bize: 'Bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, bir eğlence, bir süs, aranızda karşılıklı bir övünme, çok mal ve evlat sahibi olma yarışından ibarettir. (Nihayet hepsi yok olur gider). Tıpkı şöyle: Bir yağmur ki, bitirdiği bitki çiftçilerin hoşuna gider. Sonra kurumaya yüz tutar da sen onu sararmış olarak görürsün. Sonra da çer çöp olur. Ahirette ise (dünyadaki amele göre ya) çetin bir azap ve(ya) Allah'ın mağfiret ve rızası vardır. Dünya hayatı, aldanış metaından başka bir şey değildir'
'
-"Ya'ni...?"
-"Yâ'ni fani olana bağışlanmış olan dünya hayatı içinde, canlı organizmalara şifreli bir şekilde ölüm kodlanmış !... Enbiyâ sûresi, 35. âyette Rabbimiz buyuruyor ya: 'Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır ile de şer ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz'...
-" ? "
-"Ama sen sonsuzluğu ebediyeti istiyorsun, çünkü içinde öyle bir potansiyel var, ölümü yok oluş diye biliyorsun...her şey aslına rücu eder, kural böyle konulmuş, toprak toprağa, su suya...toprağa can olan ruhun ise nefha-i ilahi: O'da aslına rücu eder.(7)..hani ne derler ölen hayvan (beden) imiş aşıklar hay'dır ölmezler, toprağa giren sen değilsin, unutma ha !"(8)
-"Bunun için ne yapacağız peki ?"
-" Müddessir sûresi, 4. âyetteki emre uyacağız: "Nefsini arındır". Furkân, 43. âyet ne diyor bak: "Kendi nefsinin arzusunu kendisine ilâh edineni gördün mü ?" Nefsin arzusu kişiye put, tapınak olmayacak. Yine Nâzi'ât sûresi, 40-41. âyetlerde: 'Kim de, Rabbinin huzurunda duracağından korkar ve nefsini arzularından alıkoyarsa, şüphesiz, cennet onun sığınağıdır..'diyor Rabbimiz.
-"Teşekkür ederim...teşekkür edene ne demeli ?"
-"Teşekkür vesileye olursa şirktir, "Vâsi"(9)ye ise tevhid olur. Hem Rızık Rezzak ve Merzuk nedir bilmez misin ? Merzuka rızkını Rezzak olan Allah teâlâ tahsis eder, getireni, dağıtanı ise sebebtir, vesiledir"(10)
-"Huzûra nasıl çıkmalı ?"
-"Rabbimin huzûruna kıraat için çıktığımızda dosdoğru çıkmaya, dünya ve içindekileri tekbir ile kulak arkasına atmaya çabalamalıyız; "O" yeryüzünde tevâzu ile yürütür bizi, cahillerle rastlaşınca ve onlar laf atınca vâkur bir şekilde selâm(11) der geçirtir evvel Allah" diyebilmeliyiz.
-Hiç eğilmez misiniz peki ?"
-Bize şah damarımızdan yakın (12), bütün varlığı insanın hizmetine veren (13) Sübhan, her şeyden münezzeh Malikü'l mülk, Sâhibü'l kâinatın huzurunda eğilmeyen mi var(14), bak hafif bir esinti de ağaçlar nasıl da rükuya varıyor, O'nun Rabb ve Aziz olduğunu haykırıyor"
-Bu huzur hâliniz nicedir ?"
-"Şükür Rabbime..."
__________
1- "O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir."(Alak sûresi, 4-5)
2- "Yürüyüşünde tabiî ol. Sesini alçalt. Çünkü seslerin en çirkini, şüphesiz eşeklerin sesidir!"(Lokmân sûresi, 19)
3- "Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, bilsin ki o hayâsızlığı ve kötülüğü emreder" (Nûr sûresi 35)
4- "Allah'ın elçisinin huzurunda seslerini kısanlar, Allah'ın, gönüllerini takvâ (Allah'a karşı gelmekten sakınma) konusunda sınadığı kimselerdir. Onlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır." (Hucurât sûresi, 3)
5- “Takvaya erenler var ya; onlara Şeytan tarafından bir vesvese dokunduğunda(Allah’ın emir ve yasaklarını) hatırlayıp hemen hakikati görürler.” (A’raf sûresi, 201)
"Şayet seni Şeytan’dan bir dürtüş dürtecek olursa; hemen Allah’a sığın. Çünkü O’dur ancak işiten, bilen."( Fussilet sûresi, 36)
6- "Göklerde ve yerde olan kimseler her şeyi O'ndan isterler; O her an kainata tasarruf etmektedir(her an yaratma halindedir)".(Rahman sûresi, 29)
7- "O, diriltir ve öldürür; ancak O'na döndürüleceksiniz."(Yûnus sûresi, 56)
8- "Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır ile de şer ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz."(Enbiyâ, 35)
9- El Vasi: Mutlak ve hakiki Vasi, İlmi, rahmeti, kudreti, afv ve mağfireti geniş ve sonsuz olan Allah. Nimeti bol olan, İlmi, rahmeti, kudreti, af ve mağfireti geniş ve sonsuz olan. Sonsuz genişlik ve tahammül sahibi; ilim ve ihsanı her şeyi içine alan manasını içerir.
10-"Onlar, seve seve yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler" - (Yedirdikleri kimselere şöyle derler:) "Biz size sırf Allah rızası için yediriyoruz. Sizden bir karşılık ve bir teşekkür beklemiyoruz." (İnsan sûresi, 8,9)
11-"Rahman’ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attığında selametle derler."(Furkan sûresi, 63)
12“Ve biz ona şah damarından daha yakınız.”(Kaf sûresi,16)
13“Bütün varlığı, yerde ve gökte ne varsa hepsini insanın hizmetine verdim”((Lokmân sûresi, 20)
14- "Necm (bitkiler, yıldızlar) ve ağaçlar (Allah'a) secde etmektedirler.(Koyduğu kanunlara boyun eğmişlerdir)"(Rahman sûresi, 6)