Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Nisan 2021 Cuma

İllet ve zillet...


Asla tasvip görmeyen öyle bir hâlet
Huzurdan kovulmaya en büyük sebep
Hem özünü kemirip bitiren illet
Kibir ve övünmektir işte bu zillet

Vücud iklimini işgal etmişse gaflet
Dedi-kodu, gam ü teşviş, isyan ve nisyan
Bir de tecessüs denilen bir kötü hâlet
Gemi azıya almaya en mühim sebep

Almamalı sevginin yerini nefret
Cimrilik değil cömertliktir marifet
Bilesin ki sahibini tüketir haset
Kemâl bulmaya gerektir hem cehd hem gayret

27 Nisan 2021 Salı

Baydın be arkadaş

Dediydi diyecekti,
Öyle mi dediydi böyle mi
Kime ne sözler verdiydi
Of... baydın be arkadaş...

Birilerine malzeme lâzım
Mübâreklerin hepisi de
sanki tink tankçi mülâzım
Sabaha kehanetle uyanıp
Bu zevat için fala bakacak lazım
Of...baydınız be arkadaş

Hele bir de
Baydın da baydın demezler mi
Bayacak kadar lâf çiğnemezler mi
Korkudan altlarına i.emezler mi
Günde kırk kere baydın deyip de
Kendinizi artık baymayın beyler
Olacağına varır olacak şeyler...

Ödü bir şeyine karışan varsa
Halep ordaysa arşın burda
Bizde ödleği adamdan saymazlar
Ayıkın be ayıkın ey aymazlar...

Aha da burdayız
Varsa bir hesabınız
Ve yetiyorsa yürek
Gelip de alınız,
Gereksiz yere konuşup da
Baydın zikrini çekerek
bayılmayınız ve dahi baymayınız...

Söz ki dişe dokunacak cancağızım
Yeni şeyler söylemek lâzım...

26 Nisan 2021 Pazartesi

Hayat için olmazsa olmaz su, dünyadaki dağılımı ve kuraklık…

 
Dünyamızda bulunan su miktarı sabittir ve bu su daima hareket halinde olup, Buhar, sıvı buz haline sürekli dönmektedir.

Dünyada yaklaşık 1.386 milyon kilometre küp su mevcut. Bu miktarın % 96'dan fazlası tuzlu su, % 3 civarındaki ise tatlı su…

% 3’lük orana sahip tatlı suyun % 68'inden fazlası buz halindedir ve buzullar olarak mevcudiyetini sürdürür, geri kalan % 30'u da yer altı suyu olarak bulunmaktadır.

Yeryüzü suyu olarak akarsular ve göllerdeki tatlı su kaynakları, dünyadaki toplam suyun yaklaşık % 1'inin 150'de 1’i kadardır ve bunun miktarı 93.100 kilometre küptür. İşte insanlar ve tatlı suya ihtiyaç duyan bütün canlı organizmaların kullanımındaki su budur...

Yeryüzüne her yıl 505.000 km3 civarında yağış düşüyor, bunun yüzde 78.8’i (yani 398.000 km3‘ü) okyanuslar üzerine düşerken sadece yüzde 11,2’si (yani 107.000 km3 ) kara ortamına yıllık yağış olarak düşmektedir. Bu miktarın 1.000 km3’ü ise kar şeklinde yağar.

Buharlaşma yolu ile okyanuslardan atmosfere kazandırılan su 434.000 km3 olup, küresel buharlaşmanın % 86'sını meydana getirmektedir. 

Bu arada bütün yüzeysel tatlı suyun % 20'si sadece bir gölde, Asya'daki Baykal Gölündedir. Diğer % 20'si ise Amerika kıtasındaki Büyük Göllerde (Huron, Michigan, and Superior)'da depolanmıştır.

Dünyada mevcut yüzey sularından nehirler, toplam tatlı su rezervlerinin sadece 0,006'sını meydana getirirler.

Buzullara gelince, buzullar bütün kara alanın % 10-11'ni kapsar. Şayet bütün buzullar bugün erimiş olsaydı, denizler yaklaşık 70 metre daha yükselirdi. (Kaynak: National Snow and Ice Data Center)

Son buz çağında deniz seviyesi bugüne göre yaklaşık 122 metre daha düşük idi ve buzullar kara yüzeyinin neredeyse 1/3'ünü kaplıyor idi.

125.000 yıl önceki son sıcak dönemde denizler bugüne göre yaklaşık 5,5 metre daha yüksek idi. Yaklaşık 3 milyon yıl önce ise, yine denizler bugüne göre 50,3 metre daha yüksek idi.

Buz, kar ve uzun dönem zarfında buzullarda depolanan su, küresel su döngüsünün bir parçasıdır. Yeryüzündeki buz kütlesinin % 10'u Grönland'da, büyük çoğunluğu ise (% 90)'ı Antarktika'dadır. Grönland'da buz birikimi, su döngüsünün ilginç bir bölümüdür. Grönland'a eriyen sudan daha fazla kar yağdığı için, zaman içerisinde buz birikimi artarak yaklaşık 2,5 milyon kilometre küp hacme ulaşmıştır.  Oluşan kar kütlesi ortalama olarak 1.500 metre kalınlıkta olup 4.300 metre kalınlığa ulaşan yerleri de vardır. Buzun ağırlığından dolayı altındaki kara parçası tabak şeklinde aşağıya doğru bastırılmıştır.

Öte yandan Atmosfer su ile doludur, her ne kadar çok büyük bir su depolama yeri olmasa da…

Dünya; etrafında suyun hareket etmesini sağlayan mükemmel bir ortamdır. Atmosferde her zaman su mevcuttur. Bulutlar atmosferdeki suyun en görünen biçimidir, su zerrelerinin görülmeyecek kadar küçük olduğu açık havalarda (bulutsuz günlerde) bile atmosferde su bulunmaktadır. Herhangi bir zamanda atmosferde bulunan su hacmi yaklaşık 12.900 kilometreküptür. Şayet atmosferdeki bütün su yağış olarak yere bir kerede düşseydi, dünyanın zemini 2,5 santimetre derinliğinde suyla kaplanırdı.

Okyanuslardan buharlaşan suyun çoğu, okyanuslara yağış olarak geri döner.  Buharlaşan suyun sadece % 10'u karalar üzerine nakledilerek yağış olarak düşer. Buharlaşan su molekülleri havada yaklaşık 10 gün kalır.

Araştırmalar göstermiştir ki, okyanuslar, denizler, göller ve nehirler atmosferdeki nemin yaklaşık % 90'nını sağlarlar, geri kalan % 10'u ise bitki yüzeyindeki buharlaşmadan meydana gelir.

Buharlaşmanın olması için ısı (enerji) gereklidir. Enerji, su moleküllerini bir arada tutan bağları çözmek için gereklidir; bu yüzden su, kaynama noktası (100° C)'nda kolayca buharlaşır, fakat donma noktasında çok daha yavaş buharlaşır. Doymuş durumdaki hava ortamında (yani nispi nemi % 100 ise) buharlaşma devam edemez. Buharlaşma işlemi ısıyı ortamdan uzaklaştırır, bu yüzden deri üzerinden suyun buharlaşması kişiye serinlik verir.

Dünya'mızdaki okyanuslar içinde hareket halinde olan büyük akıntıların, su döngüsü ve hava durumu üzerinde çok büyük etkisi vardır. 

Gulf Stream akıntısı, Meksika Körfezinden Atlantik Okyanusunu geçerek İngiltere'ye doğru akan bir akıntı olan bir sıcak su akıntısıdır. Gulf Stream günde 97 kilometre hızla dünyadaki bütün nehir sularının yaklaşık 100 katı civarında bir su kütlesini hareket ettirir. Sıcak iklimlerin sıcak sularını Kuzey Atlantik'e doğru hareket ettirerek başta İngiltere'nin batısı olmak üzere bazı alanların hava durumunu Gulf Stream akıntısı doğrudan etkilemektedir.

Su çevrimi güneş enerjisinden güç alır ve küresel buharlaşmanın % 86'sının okyanuslardan meydana geldiği yukarıda da ifade edilmişti, işte bu buharlaşma yoluyla yâ’ni soğutma yolu ile dünyanın sıcaklığı düşürülür. 

Eğer buharlaşma yoluyla dünyada soğutma olmasaydı, bunun sera etkisi üzerindeki tesiri ile dünya 67 °C çok daha yüksek bir yüzey sıcaklığı sahip olacak ve bu durum  dolayısı ile dünya daha sıcak bir gezegen olacaktı ki, bu canlı organizmalar için uygun olmayan bir gezegen olması demekti.

Su hayattır, organizmaların (bitki ve hayvanlar) susuz bir hayat sürdürmesi imkânı yoktur.

Dünyamızdaki toplam suyun, yaklaşık % 1'inin 150'de 1’i kadarı yani 93.100 kilometre küpünün, insanlar ve tatlı suya ihtiyaç duyan bütün canlı organizmaların kullandığı su olması hasebiyle konuya baktığımızda, su rejimi değişikliklerine sebep olması açısından iklim değişikliği önem arz etmektedir.

Yağış rejimini ve su döngüsünü değiştiren insan faaliyetleri, atmosfere karbondioksit salınımı ve dolayısı ile sera etkisi, küresel ortalama sıcaklığın artmasına sebep olması dolayısı ile, insanoğlunun önündeki en önemli mes’elelerden birisi su kıtlığı ve kuraklığı olacaktır.

Tropikal ve subtropikal coğrafik bölgelerin, örneğin kuzey yarım kürede, daha kuzeye doğru yayılması, iklim değişikliği açısından önemli neticeleri beraberinde getirmektedir.

Sera etkisine sebep olan gazların, karbondioksitin, atmosfere atılmasının engellenmesi eğer küresel ölçekte sağlanamazsa dünyanın ortalama sıcaklığındaki bir kaç derecelik artış kuraklığı ve çölleşmeyi yaygın haline getirecektir.

Yakın bir gelecekte suyun enerji kaynakları ve petrolden daha önemli olacağını, su savaşlarının yaşanacağını şimdiden söylemek kehanet olmaz sanırım. Bu sebeple bu duruma gelecek nesillerin hazırlıklı olması önemli olup, suyun bilinçsiz kullanımı ve israfı engellenmeli, herkes üzerine düşeni yapmalıdır.

Kaynaklar:

Gleick, P. H., 1996: Water resources. In Encyclopedia of Climate and Weather, ed. by S. H. Schneider, Oxford University Press, New York, vol. 2, pp.817-823.

https://www.usgs.gov/special-topic/water-science-school/science/su-d-ng-s-water-cycle-turkish?qt-science_center_objects=0#qt-science_center_objects

https://tr.wikipedia.org/wiki/Su_d%C3%B6ng%C3%BCs%C3%BC

21 Nisan 2021 Çarşamba

Asırların imbiğinden süzülmüş...

Binlerce yıl at sırtından inmeden koşturmuşuz,
Hem nice badireleri bir bir savuşturmuşuz
Ümitsizliği biz hepden sonsuzluğa kovmuşuz
Biz bu sevdanın yoluna ne yiğitler koymuşuz

Hep insana davet idi azîz milletin sözü
Tabiki pîr ü pâk idi, "Mim"den beslenen özü
Gâh Cemâl gâhi Celâl'di tecelli eden yüzü
Hakikâti göremedi yedi düvelin gözü

Havf ile recâ ile yoğrulmuştur hamurumuz
Ve Hakka müteveccihtir her türlü umurumuz
Biliriz ki Hay'dan gelip Hû'ya gider yolumuz
Nebilerin öğretisi, ahlâkımız huyumuz

Elmastan kıymetlidir bir avuçluk toprağımız
Şehâdetle herc ü mercdir ova ve dağlarımız
Asırlardan süzülmüştür hem ilm ü irfânımız
Medeniyyet beşiğine oturmuş kundağımız

Edebliye edeb ile yaklaşmaktır töremiz
Her kim edebe mugayyır onu te'dîb ederiz
Hakikâte âşığız, Hakkı baş tacı eyleriz
Kim bende-i Furkan değil ona âdem demeyiz

18 Nisan 2021 Pazar

Anadolu medeniyyetin beşiğidir...

Anadolu medeniyyetin beşiğidir. Özüyle sözüyle "insan" lığa rol model, eşitlik ve adaleti yaşayan ve yaşatan, Hakka ve hakikate âşık olan insanların cem-i cümlesinin yurdudur.

Mahlûka hürmetin neşv ü nemâ bulduğu, toprağında irfânın filizlendiği bir bahçedir.

Bağbanı ârif ve âşık, gülistanı lâle vü gül, can suyu rahmet deryâsı, meyveleri cennet yemişi bir mübârek beldedir.

Bir yer ki; ânı ömür sayarak yaşayan vâkıf insanların hoşnutluğa âmâde nefeslerinden müteşekkil atmosferinde, huzur-u daim solunur...

Burada; muhabbet, hürmet ve
muavenâtın sûrete değil, aslına olduğu idrâki ile, bir işten diğerine koyulanların yarışına şâhit olunur...

İlimle, irfân beslenir...irfân marifetiyle hakikât demlenir... susayan gönüllere Celâl ve Cemâl ile ikrâm olunur...

Aslı muhabbet olan, sûreta hak ve hukuk olarak  mütecellidir bu iklim-i hakikâtte...

İrad olunan ile ifâ edilir hükümler... ne bir miskâl ne bir zerre sapmaz mihver merkezinden.

Olacak olan olur, tribünler seyreder bu âlemde...

Anlayan anlar, anlamayana say ü gayret gerekir.

Hay de virâ bismillah...tefekkür deryâsına açılsın yelkenler !

Bu deryâda inci var, mercan var... rızık var rızık...hem sadece maddî değil !

Gönüller şifâyab ola inşâ'Allah...

17 Nisan 2021 Cumartesi

Şafak sökene dek...


"Seçkin" değilim,
Hele hele seçkincileri
oldum olsası hiç sevmedim,
sevmem...
Hem kim, kime/neye göre seçkin...
Şu var(iyet) omurgasıyla ayaktakileri,
Dışı cilâlı içi paslıları,
Yatırımını, ölümlü beden heykeline yapan
Kabir yoksullarını...
Asla !
★★★
Dünya ehline göre seçkinmiş...
Ya, demeli: "al gülüm ver gülüm",
Cilâ birinin elinde kadife ötekinde...
Cilâlı kömür daha iyi yanar belki...
★★★
Parlatmalı da, egoları mı ?
Cilâ kalbe çalınmalı...
Kalbi cilâlı olan
Adil olan zerre-i miskâl 
müstehaktan ayrılmaz !
★★★
"Cilâlı kömür devri" seçkininden
Sahte, gayri samimi, 
Muhasebesi tutulmuş 
tanzim ve tazîm mi...maâz'Allah !

Benden ihvan suflesi:
"Fizana sürmeli..."
★★★
Severim...
Hem çok severim Hakkın seçtiklerini
Hassı, hassın hassını...
Severim ademini âdem edeni
Her kim ise Hassın Hassı...
★★★
Abraştan ve cühelâdan
Avamî ve taslayıcı ukalâdan
Müraî ve münafîden
Menâfi-i âmme tırnakçısı "seçkin"den,
Ya cennet cehennem arası mesafe kaçmalı
Yahut okkalı bir Osmanlı tokadı çakmalı...
★★★
Ölçüyü koyan koymuş,
fani seçkin(!) kabre girene dek...
muvakkaten seçkinmiş !
Ne yazar...
Hassın takdiri ise ezel ve ebeden...

Gece karanlığında karışık
Ak koyun ile kara koyun...

Ya şafak sökünce...

16 Nisan 2021 Cuma

Mazhar-ı iltifât...

 

Mazhar-ı iltifât olmak dilersen
Ehl-i gafletten ictinab eyle
Her şeyden ulvî ve âlâ olan var
Mevlây-ı Müteâl'e gel tâ'zîm eyle

10 Nisan 2021 Cumartesi

Külhânda kül bırakmayanlar...


Demem o ki, mangallar dolu kül, nefesler kuvvetli, üfleyen üfleyene...
Mangal bir yanda dursun, külhânda bile kül bırakmayanlar virüsleri bile rahatsız etmiş olacakki, nefesleri kesecek bir bulaş mekanizması geliştirdi diyeceğim neredeyse...

"Ağzı olan konuşuyor" lafına diyecek yok tabi, ancak Allah'ın verdiği nefesi laklaka ve boş lakırdı içün tüketmeyi kastediyorum.

Hani, ilkeli olmalı insan, "ya hayır söylemeli ya susmalı" ...

Nefesini boşa tüketen, yirmidört saatini ceviz kabuğunu doldurmayan kof mevzûlarla geçiren, az iş çok laf üreten boş gezenin kalfalığı ile yetinenlerin sayısı hiç de azımsanmayacak kadar değil mi sizce de  !

Adam olmadan adam sınıfına girmeye çalışan, boş teneke gibi tıngırdayan, azını çok, aklını tok gösteren, altın suyuna batırılmış tenekeleri kuyumcu edası ile satan pazarcılar cirit atmıyor mu çevrenizde...

Bakkaldan satın aldığı icâzetnâmeyi çerçeveletip duvara asanlara inanan yok mu semtinizde ?...Ya da her göze uygun sürme çekme sertifikası olanlar, damdan dama atlayanlar, daldan dala uçanlar....
★★★
Kimi hayatı hayrat olarak yaşar, kimi hayrat arayan, kimi hoyrat...
Kimi var Allah içün dost, kimi de ayıdan çıkarmaya çabalar post...

Üreten muktediri taşlayan muhalifler de olmasa diyeceğim ama, her kişi, yaparmış bildiği işi...doğası her ne ise...

Gizli ajandasız, ivazsız, garazsız, umarsız, çıkarsız bir çift dosdoğru lâf duymak istiyor gönül.

İyiliği ve iyileri, hayrı ve hayırda yarışanları, şahsi menfaati terkiye atmışları, az laf çok iş üretenleri,  kalıbının adamı olanları görmek istiyor gözler...

Her toprağa her tohum da ekilmiyor ne yazıkki !
Ham meyve kekrektir...ham ervahdan asla tiryak çıkmaz...

7 Nisan 2021 Çarşamba

Gül ve diken...

Bir gülşenin gülleriyiz
Gülşende hem rengârengiz
Nevbahâr bülbüllerine
Kokular ikrâm ederiz

Haşeratla haşr u neşrler
Hârâbatla söyleşirler
Hüsn ü bâhâdan bîhaber
Hâr ü zârla eyleşirler

Bûy-i ezhâr-ı nevbahâr
Börtü böcekleri bayar
Gül-i Ra'nâyla hemhâldir
Beka'yı arzulayanlar

2 Nisan 2021 Cuma

İnci sözler...


"Bilgelik, erdemin annesidir.”..."Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder" İbn-i Sînâ
★★★
"Yalancı bilge, kalp akçe gibidir"..."Erdemlerin en büyüğü bilimdir"Farabî
★★★
"Bilge kişi, olayların düzenini bilen kişidir.”..."Bilgisizlik ölüm, bilgi ise hayattır"..."Daima bilgili kişileri dinle. Bir işi bitirince, yeni bir işe başla"..." Eğer söz sahibi isen, hak ile söyle, hak ile hükmet. Heva ve hevese uyma"..."Faydasız ilim, şifasız ilaca benzer. Güzel ilim, çalışma ile beraber olandır"..."Cahillik bir ölümdür; ilim ise bir diriliştir.Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır: Ölü iken kendisini dirilttiğimiz, yani ilimle dirilttiğimiz ve kendisine insanlar arasında yürüyebileceği bir ışık verdiğimiz kimse, karanlıklar içinde kalıp ondan hiç çıkmayan kimse gibi olur mu? (En'âm, 122)"Muhyiddin İbn-i Arâbî
★★★
“Bilgeliği körlerden öğrendim. Çünkü onlar, ellerindeki değnekle tam araştırmadan adım atmazlar. Basacakları yerin sağlam olduğundan emin olduktan sonra adım atarlar. Bundan dolayı ben de bir şey yapacağım zaman düşünür, faydalı ise konuşur, yararlı ise yaparım. Faydasız ise bırakmayı ve susmayı tercih ederim.” ..."İyiliği tecrübe edilmiş insanlar hakkında suizanda bulunma"... "Bir tedbir alacağın zaman ahlak ve bilgi sahibi kimseye akıl danış"..."Ey oğlum! Âlimler meclisine devâm et. Bahar yağmuru ile yeryüzünü yeşillendiren Allahü teâlâ, âlimlerin meclisindeki hikmet nûru ile de müminlerin kalbini aydınlatır"Lokman Hekim
★★★
“Muallimim diyen, olmak gerekir imanlı...Edepli, sonra liyakatli, sonra vicdanlı !” Mehmet Âkif Ersoy
★★★
"Âlimlere ve kendini bilenlere, alçak gönüllülük yaraşır" Hacı Bektaş-ı Veli
★★★
“Gerçek münevver, bütün ilimlerin ve felsefe sistemlerinin esasları, tarihi safhaları ve son verileri hakkında bilgi sahibi olan ve bu bilgiyi, şahsi temayül ve ihtiraslarının tesirinden kurtarıp, objektif planda fikir haline getiren insandır.” Peyami Safa
★★★
"Cahillik neden sevilmez? Çünkü cahil kimseler güzellikten, iyilikten ve akıldan mahrumken, kendilerini bilgeler bilgesi sanırlar. Böylelikle de bilgi için emek vermeye yakın durmazlar.” Alev Alatlı
★★★
"Bir neslin bilgilileri ve iyi adamları bitti mi o nesilde hayır kalmaz.”....."Eğer âlimler ilmi koruyup ona layık kimselere harcasalar, çağlarının bütün insanlarına baş tacı olurlar. Fakat onu dünyalıklarına erişmek için dünya adamlarına harcarlar ve bu yüzden halkın gözünden düşerler.” Abdullah b. Mes’ud
★★★
"Gönül duymazsa vicdan ile Allah’ı, mücerred dildeki ilmi veya irfanı neylerler" Niyâzî-i Mısrî
★★★
“İnsan şu vasıflara sahip olmadıkça ilim ehli olamaz: Kendisinden yukarı kimselere haset etmeyecek, kendisinden aşağı insanları hakir görmeyecek, ilmine karşılık dünyalık arzu etmeyecek.” Abdullah b. Ömer
★★★
“Nice âlimler vardır ki, sultanın yanına dini ile birlikte girer de, çıkarken dininden hiçbir şey kalmaz. Yüce Allah böyle durumlardan korusun.” Fudayl b. İyaz
★★★
"İlim, ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen, Bu nice okumaktır". Yunus Emre
★★★
“Âlim, ölse de yaşar; cahil ise, yaşarken ölür.”..."İlim servetten daha kıymetlidir, serveti sen korursun, ilim seni korur"
 Hz. Ali
★★★
“Âlimi dünyaya meyleder gördünüz mü, dininiz adına onu ayıplayınız. Çünkü herkes sevdiği şeye dalar.” Hz. Ömer
★★★
"Cibilliyetsize (sütü bozuk ve soysuz) ilim öğretmek, eşkıyanın eline kılıç vermektir"..."Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez"...“Nice âlimler vardır ki, hakiki bilgiden, hakiki irfandan nasipleri yoktur. Bunlar, bilgi hafızıdır; bilgi sevgilisi değil.” Hz. Mevlâna
★★★
“Mum gibi sinesinde yanacak bir şeyi bulunan, meclisleri aydınlatır.”...“Hareketlerini ilmine uydurmayan âlim, elinde meşale tutan köre benzer. Başkalarının yolunu aydınlatır, fakat kendi yolunu göremez.”...“Bildiklerini uygulama alanına koymayan aciz bir bilgin, bal yapmayan arıya benzer.”...“Kötülükten kaçmayan bilgin, ışık tutan bir kördür, başkalarına doğru yolu gösterir, ama kendisi göremez.” Sadi
★★★
“Biz öyle adamlarla yetiştik ki, onların ilimleri arttıkça dünyaya minnetsizlikleri de artardı.” Zinnun-i Mısrî
★★★
"Bir memleketi kılıç ile hemen ele geçirmek mümkündür; fakat kalem olmayınca kimse onu elinde tutamaz" Yusuf Has Hacip
★★★
(Notlarımızdan seçme derlemeler)

1 Nisan 2021 Perşembe

Aslı yok yaylasında ...

Aslı yok yaylasında 
kâşânen mi varmış...

Bilirsin ya, masallar;
"Bir" varmış, "Bir" yokmuş,
diye başlarmış...

Aslı olmayanın 
kâşânesi mi olurmuş !

Hem bir daha bak aynalara...
Ayna var, karşısındaki sen...
Aynaya girdin işte,
sen içinde değilken...

Kim gerçek, ne değil ?

Aslından gafil ve münkîr olan
Hakikâtden dem mi
vururmuş !

"Bir" varmış, "Bir" yokmuş derler...

Hem varmış, hem yok...
Kim varmış, ne yok...

Lâfını eden çok...
Nefy ve icâbın,
aslını bilen, neredeyse, yok !

Varan varmış, gerisi yalanmış...

Ne çok şey söylerler,
aslını bilenler:
"nefy ve isbât" eylerler...

Sâni ve masnûa...


Ey eşyâ-yı masnûa seyrine dalıp
'Sânii kâinat'tan bî-haber olan

Uyananlar sekr ile hâb-ı gafletten
Filhakika Sâni'ye mülâki olur

Sâni ki; Âlim, Musavvir ve Barî'dir
Hay ve Kayyum, Bedî ve Mübdi, Hâlik'dir

Masnûa ki; muharrerdir, mukadderdir
Hem tabidir, hem takdir-î ilâhîdir