Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

8 Mayıs 2021 Cumartesi

Muhasebe ile aranız nasıl ?

Ev ekonomisi için hesap/kitap yapmak için kalem-kağıt elinden düşmeyen insan, ömrünün muhasebesini yılda yahut ayda, daha da fokuslarsak günde kaç kez yapıyor acaba ?

Hâni hz. Ömer'in bir sözü var:

"Bugün Allah için ne yaptın ?"

Zaman zaman gençlere sorarım "Bugün Allah'ı hatırladın mı ?"

Çoğunlukla aldığım cevap: "Hayır !"

Belki ve muhtemelen kırklı, ellili, altmışlı yaşlarda "Evet" cevabı daha fazladır.

Çünki ömür ikrâmının sonuna yaklaşıldığı hakikâti ileri yaşlarda daha çok hatırlanır. Ömrün muhasebesi daha çok yapılır artık yaşlı bireylerde...

Güzel ahlâk bedeni idare eden ruha kazandırılması  gereken bir yüce özellik ki, güzel ahlâka dair hasletlerin bazıları; diger-kâm (empati) ve özü/sözü bir olan, insan ve diğer mahlûkâtın hak ve hukukuna azamî riâyet eden, vefâ ve sadakat duygusu gelişmiş, hile ve sahtekârlıklara kapıları zincirli, mazlum ve muhtaçları gözeten, zulme ve zalime karşı dik duran, sevgi taşıyıcısı olup nefreti kovan, kibir, hased, kıskançlık ve dedi-koduya mesafeli, söz taşımaktan uzak duran, aşırılıkları terk etmiş, dünyayı konaklanan geçici bir misafirhâne idraki ile yaşayan....insan olmak !

Bu hasletlerin her biri açısından neresindeyim diye kendi ile yüzleşmeli insan...

Muhasebeye dönecek olursak; çetelesini tutma zamanını ötelememeli, son nefesini kimin ne zaman, hangi yaşta vereceğini bilmediğimiz bir hayatı yaşıyoruz.

Bagaj dünyanın dünyalık çer-çöpü ile doluyken, az biraz temin ettiği mücevherleri (iyilik/güzel ahlâk nişâneleri) çer-çöpten ayırmalı insan.

Yaşanmış ömrün muhasebesini yapmaya, iç âleme dalmaya, çer-çöpü bavuldan ayıklamaya ne dersiniz !