Su, hayat veren(1), canlandıran, renksiz, kabın şeklini alan muhteşem bir yaratık. 120 derecelik açı ile oksijene birer elektron vererek bağlanan iki hidrojen.
Su; meyvede başka, sebzede başka bir şekilde misafir... Su hayvanda; midede-barsakta başka, adalede, kanda, tükrükte, beyin-omirilik sıvısında başka...
Su; ya buhar, ya yağmur, ya dolu ya kar....
Su dünyada devir-daim ile denizden karaya, karadan denize dolanan...
Bakara sûresi,164 âyetinde bu durumu ifade ediyor Rabbimiz : "Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar sağlayacak şeylerle denizde seyreden gemilerde, Allah'ın gökyüzünden indirip kendisiyle ölmüş toprağı dirilttiği yağmurda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgarları ve gökle yer arasındaki emre âmâde bulutları evirip çevirmesinde elbette düşünen bir topluluk için deliller vardır".
Su azîz, bulamayan ise acûz...
Su; hidrojen ve hidroksil olarak iyonlaşan, canlı metebolizmasında eksi (-) ve artı (+) elektrik yükü ile iş gören...
Su, atıkları organizmadan yıkayıp gideren...
Su, aktığı yere Rahmaniyyet tecellisi ile hayatın bahşedilmesine vesile...
Su azıp sapıtan toplumlara Rabbin gazabı ile muamelesinin, yâ'ni tufanın sebebi...
Âdemin çamurunun (bedeninin) halk edilmesinde toprakla paydaş...
Su kurumuş topraklara, çatlayan dudaklara, içi yanan canlılara hayat veren rahmet...
Su medeniyet, su bereket...
Ey kibirli insan aslın olan (hücre var ya) atık (!) sudan ibaret ! (2,3)
Ve su her zaman mütevâzı davranır, kirleri gidererek...
☆☆☆
"Dünyadaki su miktarı ne kadar?(4)Yeryüzünün %70’i suyla kaplı ve bu suyun %96.5’ini okyanuslar oluşturuyor. Yeryüzünde bulunan su miktarı deyince akla hemen suyun sıvı (likid) hali geliyor, ancak okyanuslar dışında, göller, nehirler, bataklık ve yer altı suyu da bu su kütlesinin bir parçası elbette…
Su, “su döngüsü” (hidrolojik döngü) sayesinde suyun bir bölümü okyanuslarda iken, bir kısmı göl ve nehir olarak, ya da buzullarda birikerek yeryüzündeki suyun durağan olmasına engel... ve farklı hallerde (katı-sıvı-buhar) bulunmasını sağlıyor.
Yeryüzünde yüzeyde göremediğimiz, yerin altından akan su canlı hayatı için büyük önem arz ediyor. Yeraltında biriken tatlı su, yüzeyde sıvı halde bulunan tatlı sudan çok daha fazla miktarda !... Akarsularda gördüğümüz suyun bir kısmı, yeraltından nehir yataklarına sızan sudan oluşmakta. Bu yeraltında biriken su da devamlı nehir yataklarına sızıyor.
Dünyada bulunan su miktarı ile ilgili bazı rakamlar ise şöyle:
Eğer yeryüzündeki tüm su kütlesi bir küreye doldurulsa (okyanuslar, buzullar, göller, akarsular, yer altı suyu ve atmosferdeki su buharı), oluşacak su topunun yarıçapı yaklaşık 1385 km, hacmi 1386 milyon km3 olurdu. 1 km3 su, 99,9 milyar litreye denk geliyor.
Suyun 12.900 km3’ü, herhangi bir anda, atmosferde buhar halinde bulunmakta...
Hergün, 1.170 km3 su buharlaşma ve terleme (transpirasyon) yoluyla atmosfere karışıyor.
Dünyadaki tatlı su, göl ve akarsulardan daha çok yeraltında birikiyor. 8.400.000 km3 tatlı su yeryüzü yüzeyinin 1.6 km’si boyunca birikirken, bu miktar buzullarda 29.200.000 km3’e ulaşıyor (Çoğunlukla kutuplar ve Grönland’da).
Yeryüzünde bulunan tatlı suyun %68’i buzullarda, %30’u ise yeraltında bulunuyor. En çok akarsular içme suyu olarak kullanılıyor, fakat toplam suyun yalnızca yüzde birinin 1/10.000’ini oluşturuyorlar (1.250 km3).
Dünya 1.383 km yarıçapına ve 1.386.000.000 km3 hacme sahip...dünyada mevcut su ise; 93.113 km3 hacim ve 56.2 km yarıçapındaki küçük bir mavi küreye denk ise tatlı su miktarını yeryüzünün boyutlarıyla karşılaştırmalı olarak siz düşünün ! (4)
________
(1)Enbiyâ sûresi, 30: "İnkar edenler, göklerle yer bitişikken, bizim onları ayırdığımızı ve diri olan her şeyi sudan meydana getirdiğimizi görmediler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı? "
(2) Nahl sûresi, 4: "O, insanı bir damla sudan yarattı. Fakat bakarsın ki (insan) Rabbine apaçık bir hasım oluvermiştir".
3)Yasin sûresi, 77: " İnsan, bizim, kendisini az bir sudan (meniden) yarattığımızı görmedi mi ki, kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir".
(4)Kaynak:https://www.bilim.org/yeryuzunde-ne-kadar-su-var/
http://ga.water.usgs.gov/edu/earthhowmuch.html)