Ancak bu rehberin kirli fikir ve düşüncelerden arî olması, çıkarcılık ve geçim aklının (akl-ı maaş) için olmaması gereklidir.
Yazılı kaynaklar ve sözlü kültür üzerinden bu güne nakledilen bilgiler, insanlık tarihinde bu doğrultuda düşünen şahsiyyetlerin hikmet ve hakîkat ehli olduklarını göstermiştir.
Meselâ Aristo, Eflatun, Tao, Konfiçyus, Goethe, Dostovyeski, Tolstoy gibi ecnebî düşünürlerden yahut Biruni, Gazali, Mevlanâ, Yunus, Hacı Bektaş, Hacı Bayram....Necip Fazıl gibi bize ait değerlerden serdedilen hikmetlere bu gözle bakınca aynı kaynaktan beslendiklerini görmek mümkündür. Kaynak ise tefekkür !
☆☆☆
Akl-ı maaş için düşünce üreten yahut fikir serdeden zevâtın ise kısacık ömürlerini, dolayısı ile düşünme yetilerini mirasyedilere bırakıp gidecekleri mal-mülk, para-pul-eşya, tarla-tapan, arsa-bina için harcadıklarını bugün kendi etrafına bakan herkes görebilir.Ephemera |
☆☆☆
Yem ve yemlik peşinde geçirilen bir ömrün sonunda varılacak nihâî hedef ise: "KARA TOPRAK".Halbuki bu dünya, rahat ve istirahat yeri değildir. Hakkı ve hakîkatı arayıp bulma yeridir.
Buna erişmenin yolu "düşünmek/ tefekkür"den geçer.
☆☆☆
- Akleden arar, arayan bulur, bilen söyle(ye)mez, söyleyenler bilmeyenlerdir.
- İçerde bulunur, dışarda görülür.
- Sonuçlar sebeplere göredir.
- Sebep ve sonuca bakarken müsebbibi görmeyen yanlış algılar.
- Algısı sebep perdesinin ötesine geçmeyen ise sığlıkta boğulur.
☆☆☆
Hiç olmazsa kişi bir saatini münzevi bir şekilde bu tarz (pozitif) düşünme için ayırsa, tefekkürün furkân için kendisine ikrâm edilmiş bir ni'met olduğunu fark etse…!__________
(*)Ephemera: Bir gün ya da bir kaç saat ergin yaşayan kısa ömürlü böcek. Kısa ömürlü.