Açtım kapıyı, alt katta oturan komşu Muhterem teyze...
[70 yaşını idrâk etmiş, Lara ve Linda (Kedisi ve köpeği) ile hayata tutunmuş, sevgi, şefkat ve merhamet duygularını onlara teksif etmiş bir teyze.]
-İyi akşamlar hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın
-Estağfirullah efendim, içeriye buyurmaz mısınız ?
-Çok teşekkür ederim girmeyeyim, sizde antibiyotik var mı acaba ?
-Geçmiş olsun, kim için ?
-Lara hastalandı da, antibiyotiği suda ezip enjektör yardımıyla ağızdan içiriyorum. Malum bugün pazar, bu saatte veteriner bulamam...
-Olması lâzım, müsadenizle bir ecza dolabına bakayım...hah varmış iki tablet
"...." kalmış, işinizi görür sanırım.
-Evet, çok teşekkür ederim, geçenlerde yine hastalandı, kafesine koyup pazar arabasıyla veterinere götürmüştüm, antibiyotik vermişti onlar bitti...Lara biraz toparlanmıştı yine nüksetti.
-Geçmiş olsun Muhterem teyze, ha bu arada Linda iyi mi?
-Çok şükür, onun bu ara sağlığı yerinde...bu hayvanlara hizmet ediyorum ya...
-Evet
-Bu da benim ibadetim biliyor musunuz !... ben gidip antibiyotiği hemen hazırlayayım... iyi akşamlar.
-İyi akşamlar Muhterem teyze...
☆☆☆
Muhterem teyzenin bu hassasiyeti üzerine bir kaç kelâm yazmadan geçemeyeceğim...
Antibiyogram yapılmadan bilinçsizce antibiyotik kullanımının yaygın olduğu ülkemizde, antibiyotiğe direnç oluşturmuş mutant patojen mikrop/bakterilerin gelecekte tedavi edilebilmeleri giderek zorlaşacaktır.
Aynı şekilde böceksavar, sineksavar, insektisitleri kullanmak ta çok tehlikeli.
Böcek ya da sinek savar ilaçlar, yâ'ni insektisitler kanserojen maddeler ihtiva ediyor. Mesela bir çok insan yazın sivrisinekten kurtulmak için yatak odasına insektisit sıkıp bir süre sonra o mekânda uyuyor, kanserojen maddeyi de soluyarak...
Unutmamak lâzım, yeryüzündeki bütün canlı türlerinin yaşadıkları çevre-sisteminde bir rolleri-görevleri- var. Doğal/fıtrî dengeyi korumak insanın sorumluluğudur.
☆☆☆
Bu bilincin oluştuğu ülkelerin insanları böcek savar kullanmıyorlar, hatta daha ötesi gıda katkı maddelerinin toksik yahut allerjen olup olmadıklarını etiketlerindeki E(...) kodlarına bakarak tercih ediyorlar.
Meselâ; marketteki raf ömrü uzun olsun diye gıda katkı maddesi olarak bir çok üründe kullanılan "sodyum-benzoat"(E211), çok ciddi rahatsızlıklara (solunum sistemi, mide, karaciğer, böbrek gibi hayati organlarda) sebep olmaktadır.
☆☆☆
Kapitalist insan; parayı, daha çok kazancı, insan hayatına da canlı hayatına da tercih ettiğinden, çağımızda insan ve toplum sağlığı ciddi tehdit altındadır.
Ekolojik dengeyi her geçen gün artan bir oranda bozmakta olan insanoğlunu uzun vadede çok vahim sonuçları olacak problemler beklemektedir.